Kvinna står på en våg i badrum.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En plötslig och oavsiktlig viktnedgång är förknippad med en ökad risk för en cancerdiagnos under det kommande året. Det visar en studie.

– Avsiktlig viktminskning genom mer motion eller en hälsosammare kost kan vara bra för människors hälsa. Men oavsiktlig viktminskning som inte beror på hälsosammare beteenden kan tyda på en underliggande sjukdom, inklusive cancer, säger forskaren Qiaoli Wang vid Karolinska institutet.

I en ny studie har forskare undersökt kopplingen mellan oavsiktlig viktnedgång och risk för sjukdomar som cancer.

Viktminskning studerades

I studien ingick över 150 000 personer i USA. Deltagarna som var 40 år eller äldre följdes under mer än 30 år. Forskarna samlade in detaljerad information om vikt och motion vartannat år och kostdata rapporterades vart fjärde år.

Forskarna bedömde även beteenden som främjar viktminskning genom att utvärdera förändringar i deltagarnas kost och motion.

Bland studiens deltagare fanns till exempel en grupp där intentionen att minska i vikt bedömdes som hög. Personerna hade ökat sin fysiska aktivitet och förbättrat kosten. Men det fanns också en grupp där inga sådana förändringar hade gjorts. Intentionen att minska i vikt bedömdes därför som låg.

Oavsiktlig viktnedgång kan bero på cancer

Inom gruppen som inte medvetet försökt att minska sin vikt sågs en ökad risk för cancersjukdomar. Förekomsten av cancer under det kommande året var dubbelt så hög hos personer som gått ner mer än tio procent av sin kroppsvikt de senaste två åren, jämfört med dem som inte gått ner i vikt.

– Vi kunde se att risken var särskilt förhöjd för cancer i övre mag-tarmkanalen, hematologisk cancer, kolorektal cancer och lungcancer, men inte för bröstcancer, cancer i urinvägarna, hjärncancer eller melanom, säger Qiaoli Wang.

Bör träffa läkare för utredning

Enligt forskarna tyder studien på att personer som nyligen har gått ner i vikt, särskilt de som har en oavsiktlig viktminskning, bör träffa en läkare för att göra undersökningar.

– Om du förlorar i vikt utan att du har gjort förändringar i din kost och träningsrutin så bör du gå till en läkare för att kolla upp vad orsaken kan vara. Det finns flera tillstånd som kan resultera i oväntad viktnedgång. Läkare kan utvärdera om det är något som behöver utredas vidare, säger Qiaoli Wang.

Det är också viktigt för vårdgivare att ta hänsyn till oavsiktlig viktminskning vid bedömning av individuell cancerrisk, menar forskarna.

Vetenskaplig studie:

Cancer Diagnoses After Recent Weight Loss, Jama.

Kontakt:

Qiaoli Wang, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska institutet, qiaoli.wang@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera