En matlagare ställer in en form med lax i ugnen
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Människor som har nära släktingar med hjärt-kärlsjukdom kan ha extra mycket att vinna på att äta mer fet fisk. Det visar en ny studie.

Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner innehåller omega-3-fettsyror* som är viktiga för många av kroppens funktioner. Men eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa fettsyror måste de komma via maten.

Mängder av studier har visat att det är viktigt för alla att äta kost som innehåller omega-3. Men en ny internationell studie pekar nu på att det sannolikt är extra viktigt om hjärt-kärlsjukdom finns inom familjen.

*I studien har forskarna undersökt omega 3-fettsyrorna eikosapentaensyra, EPA, och dokosahexaensyra, DHA.

Forskarna bakom studien har tittat på mindre allvarliga kranskärlssjukdomar, men också hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke.

– Hjärt-kärlsjukdom är till viss del ärftligt, det har tvillingstudier visat, men det har varit svårt att hitta vilka gener som styr. En stark hypotes är därför att det handlar om en kombination av genetik och miljö, säger Karin Leander som är forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Risken ökar om hjärtsjukdom finns i familjen

I studien har forskarna vägt samman data för över 40 000 personer utan hjärt-kärlsjukdom. Under uppföljningstiden drabbades närmare 8 000 av dem av någon hjärt-kärlsjukdom.

Analysen visar att personer med en förälder eller syskon som drabbats av hjärtsjukdom – och som dessutom hade låga nivåer av omega-3-fettsyrorna – hade över 40 procent förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Om sjukdomen förekom bland nära släkt var risken 25 procent.

– Studien tyder på att de som har hjärt-kärlsjukdom i familjen har extra mycket att vinna på att äta mer fet fisk jämfört med andra, säger Karin Leander.

Objektiva mätningar av fettsyrorna

Halterna av omega-3-fettsyror mättes hos alla studiedeltagare. Eftersom dessa fettsyror inte kan tillverkas i kroppen är halterna ett tillförlitligt mått på födointaget av fet fisk, enligt forskarna.

– Att mätningarna av fettsyror i blod och vävnad är objektiva, till skillnad från självrapporterade data om matvanor, är en viktig fördel, säger Karin Leander.

Observationsstudien har gjorts inom ett område där det redan finns gott om kliniska studier, men trots detta innebär fynden helt ny kunskap, enligt Karin Leander.

– Vi är de första som har studerat effekten av kombinationen av familjehistorik och intag av fet fisk med hjälp av fettsyramätningar, säger hon.

Studien har genomförts inom ett forskarnätverk med över 100 forskare och experter. I studien ingår data från 15 studier som gjorts i tio olika länder.

Vetenskaplig studie:

Role of polyunsaturated fat in modifying cardiovascular risk associated with family history of cardiovascular disease. A pooling of de novo results from 15 observational studies., Circulation.

Kontakt:

Karin Leander, lektor och docent vid Institutet för miljömedicin, enheten för kardiovaskulär och nutritionsepidemiologi, Karolinska institutet, karin.leander@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera