Ung kvinna med långt mörkt hår och munskydd i profil utomhus, håller händerna mot munskyddet, stadsmiljö i bakgrunden.
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Klimatförändringarnas effekter dödar människor och påverkar hälsan negativt för allt fler i världen, enligt en ny rapport.

Rapporten rör klimatförändringarna i relation till människors hälsa och slutsatserna är alarmerande. Det säger professor Jan Semenza vid Umeå universitet, en av forskarna som har arbetat med rapporten.

– Med 1 337 ton koldioxid som fortfarande släpps ut varje sekund minskas inte utsläppen i närheten av vad som behövs för att hålla klimatfarorna på de nivåer som våra hälsosystem kan klara av.

Många fortsätter investera i olja

Redan vid en global uppvärmning på 1,14 grader ökar de mänskliga förlusterna snabbt, konstateras i rapporten, som kommer från Lancet Countdown on Health and Climate Change.

Regeringar, företag och banker fortsätter att investera i olja. Detta samtidigt som världen sannolikt, enligt nya prognoser, kommer att uppleva en trefaldig ökning av värmerelaterade dödsfall vid mitten av seklet.

Brist på klimatåtgärder kostar liv och försörjning redan i dag, konstaterar rapportförfattarna vidare. Under 2022 exponerades individer i genomsnitt för 86 dagar med hälsovådligt höga temperaturer, som ett exempel.

Brådskande hälsoinsatser

Det som behövs, enligt rapporten, är brådskande klimatåtgärder för att ställa om den globala ekonomin till att bli koldioxidneutral. Insatser krävs också för att förbättra hälsan hos världens befolkningar genom sådant som förbättrad energitillgång och säkerhet, renare luft, säkrare dricksvatten och mer beboeliga städer.

Rapporten pekar på hälsofördelar som en övergång till en koldioxidfri framtid kan ge. Förbättringar av luftkvaliteten kan exempelvis förhindra många av de 1,9 miljoner dödsfall som årligen orsakas av exponering för bränslebaserade luftföroreningar utomhus – och miljontals fler från luftföroreningar inomhus.

Rapport:

Tracking the connections between public health and climate change, Lancet Countdown on Health and Climate Change.

Kontakt:

Maria Nilsson, professor vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet
maria.nilsson@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera