Utklädda barn firar halloween
Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Glödande pumpor, barn på godisjakt och lekfulla gestaltningar av döden. Halloweenfirandet har på kort tid blivit populärt i Sverige, men fröet till traditionen kan spåras till förkristen tid.

Utkarvade lysande pumpor och barn som klär ut sig, knackar dörr och erbjuder bus eller godis. I Sverige är Halloweentraditionen ganska ny, men firandet har betydligt äldre rötter.

Men hur uppstod halloween egentligen – och varför? Manon Hedenborg White, docent i religionshistoria, förklarar att traditionen kan spåras tillbaka till förkristna kelters firande av högtiden Samhain.

– Samhain markerade sommarens och skördetidens slut och början på den mörka, kalla vintern, säger Manon Hedenborg White vid Malmö universitet.

Onda andar skrämdes bort

Ganska lite är känt om det förkristna Samhain-firandet, men forskare tror att människor tände brasor, offrade djur, och klädde ut sig för att skrämma illvilliga andar.

– Kelterna trodde att gränsen mellan människornas värld och andevärlden var särskilt genomtränglig under den mörka årstiden, vilket kunde vara förknippat med fara. Däremot tycks man under förkristen tid inte primärt ha sett Samhain som en högtid för döden eller de avlidnas själar, säger Manon Hedenborg White.

Den här kopplingen har i stället uppstått under kristen medeltid då den romersk-katolska kyrkan gradvis instiftade en högtid som helgade martyrerna, helgonen och de avlidna. Den nya traditionen sammanföll med det gamla firandet.

Ljuslykta av pumpa

Vissa äldre sedvänjor – som att klär ut sig eller göra lyktor av grönsaker – tycks ha levt kvar i folklig religiositet och återuppväcktes på Irland under 1800-talet. Irländska migranter tog med sig traditionen till USA där den spreds.

Idag ses halloween av många som barnens högtid, men samtidigt handlar mycket om att symboliskt gestalta mörkret och döden – om än på ett lekfullt sätt. Halloween kopplas därför till andra högtider som är tillägnade de döda, till exempel Allhelgona och De dödas dag i Mexiko som infaller under ungefär samma tid.

Påsktradition banade väg

I svensk folktro finns sedan länge föreställningar som liknar de keltiska om att gränsen mellan världarna är tunn så här års, men mer konkret importerades halloween till Sverige från USA.

Under 1950-talet finns spridda exempel på amerikanska studenter som anordnade halloweenfirande i universitetsstäderna. Det är också runt 1950-talet som det börjar bli vanligt bland svenskar att fira Alla helgons dag.

– Men det är egentligen först på 1980- och 1990-talen som firandet av halloween på allvar började breda ut sig. Man kan tänka sig att spridningen av halloween underlättats av likheten med delar av vårt påskfirande. Under både skärtorsdagen och halloween är det ju vanligt att barn klär ut sig och knackar dörr, säger Manon Hedenborg White.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera