Två personer korsar en gata i snöstorm
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tidigare slog sträng kyla och kraftiga snöfall till samtidigt mot Nordamerika och Europa en gång om året. Nu inträffar extrema väderhändelser dubbelt så ofta, visar forskning.

I en studie har forskare undersökt svängningar i jetströmmarna på norra halvklotet. Jetströmmar är snabba atmosfäriska vindar som ständigt cirkulerar i smala band från väster till öster på cirka 11 kilometers höjd.

Vanligtvis rör de sig på en relativt rak linje och fungerar som en barriär mot de kalla luftmassorna runt nordpolen. Men de kan också bilda stora vågformer som tillåter polarluften att strömma söderut.

Svängningar i jetströmmen vanligare

I studien upptäckte forskarna att vissa specifika svängningar har ökat både i frekvens och storlek under de senaste 50 åren. Forskarna tror att det hänger ihop med de snabba klimatförändringarna som sker i både Arktis och tropikerna.

– Det råder stor osäkerhet kring hur klimatförändringar påverkar atmosfäriska strömmar och därmed extremt väder. I den här studien ser vi dock ett tydligt mönster där specifika svängningar i jetströmmen blir vanligare och mångdubblar risken för extrem kyla eller nederbörd i vissa delar av Nordamerika och Europa, medan andra regioner blir ovanligt varma eller torra i gengäld, säger Gabriele Messori som är professor i meterologi vid Uppsala universitet.

Förändringarna kan orsaka långa perioder av mycket sträng kyla eller nederbörd i vissa regioner. När de här extrema väderhändelserna slår till mot både Nordamerika och Europa samtidigt är det oftast västra Nordamerika, sydvästra Europa och Skandinavien som drabbas hårdast. Och forskarna ser redan resultatet av det.

Samtidigt extremväder

Under 1950-talet inträffade i genomsnitt en sådan här extrem väderhändelse om året samtidigt på båda sidor om Atlanten. Nu sker det i snitt två gånger per år.

Den här typen av väderhändelser är kostsamt för samhället eftersom de kan lamslå energi- och transportsystem. Tidigare studier har dessutom visat att extremväder orsakat tiotusentals människors död bara under det senare året.

– Om hundra år kommer vi förmodligen inte att behöva oroa oss lika mycket för extrem kyla, eftersom allt blir varmare. Men idag och framöver är kyla fortfarande en mycket relevant risk, säger forskaren Kai Kornhuber vid Columbia-universitetet i USA.

– Det här är ytterligare ett bevis för att extremväder över Nordamerika och Europa ofta är synkroniserat, säger Gabriele Messori.

Vetenskaplig studie:

Recent Increase in a Recurrent Pan-Atlantic Wave Pattern Driving Concurrent Wintertime Extremes, Bulletin of the American Meteorological Society.

Kontakt:

Gabriele Messori, professor i meteorologi vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, gabriele.messori@geo.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera