Barn får vaccinspruta
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Personer som är vaccinerade mot smittkoppor har en minskad risk att drabbas av apkoppor. Det tyder på att immunförsvarets minnesceller är långlivade, enligt en studie.

Under förra årets utbrott av apkoppor, som även kallas mpox, spreds viruset för första gången i större utsträckning utanför Afrika. Hittills har viruset orsakat över 85 000 fall av sjukdomen. De flesta som smittats är män som har sex med män och i påfallande hög utsträckning drabbas yngre personer.

Viruset som orsakar apkoppor är ett så kallat ortopoxvirus. Det har stora likheter med det virus som orsakade smittkoppor fram till mitten av 1970-talet, då det utrotades.

Långlivade minnesceller

Forskare vid Karolinska institutet har nu studerat om personer som vaccinerats för flera decennier sedan fortfarande har ett immunsvar och därigenom ett skydd mot viruset som orsakar apkoppor, eller mpox.

– I studien visar vi att det är så, vilket dels tyder på att minnescellerna är väldigt långlivade och dels att de även kan känna igen närbesläktade virus som mpox-viruset och ge en överlappande, eller korsreaktiv, immunitet, säger forskaren Marcus Buggert vid Karolinska institutet.

Bättre immunitet mot båda virustyperna

Genom att analysera immunsvaret av så kallade T-celler hos 105 friska blodgivare kan forskarna visa att de personer som var födda före 1976 uppvisade ett betydligt kraftigare immunsvar mot båda virustyperna.

Forskarna analyserade även immunsvaret hos 22 män som nyligen haft infektionen. Även de hade ett kraftigt immunsvar mot viruset, som kan ge framtida immunitet.

Mer om apkoppor/mpox och vacciner

Virussjukdom sprids främst genom nära fysisk kontakt med en infekterad person. Fysiska sexuella kontakter utgör en särskilt hög risk.

Vanliga symtom är blåsor, sår och utslag på kroppen, feber och svullna lymfkörtlar. Sjukdomen kan orsaka smärta och obehag, men läker i regel ut av sig själv inom två till fyra veckor.

Smittkoppsvaccineringen i Sverige startade under tidigt 1800-tal och avbröts 1976 när sjukdomen var utrotad. Vaccineringen var obligatorisk för hela befolkningen.

Vaccinet som ges för att förebygga mpox/apkoppor är i grunden ett vaccin mot smittkoppor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Oklart hur stort skyddet är

Hur stort skydd tidigare smittkoppsvaccinerade har mot mpox kan inte den aktuella studien svara på eftersom den är för liten. Men Marcus Buggert lyfter fram en ny brittisk observationsstudie som undersökt effekten av smittkoppsvaccin som gavs till män i riskgrupp under 2022.

– Den studien visar att smittkoppsvaccin kan ge ett ungefär 80-procentigt skydd mot mpox, säger han.

Vetenskaplig studie:

Memory profiles distinguish cross-reactive and virus-specific T cell immunity to mpox, Cell Host & Microbe.

Kontakt:

Marcus Buggert, docent och forskare vid Centrum för infektionsmedicin, Karolinska institutet, marcus.buggert@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera