Fästing kryper på människa
Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En studie för att ta fram ett vaccin mot fästingsjukdomen borrelia är inne i slutfasen. Förhoppningen är att vaccinet ska vara tillgängligt inom några år.

Varje år insjuknar över 10 000 personer i borrelia i Sverige. Nu testas för första gången ett vaccin mot sjukdomen som sprids av fästingar.

Målet är att få fram ett vaccin som fungerar överallt i världen. Blekinge är ett av testområdena i Sverige eftersom länet är känt för att ha en hög förekomst av borrelia.

Över 15 000 personer ingår i studien som leds från Blekinge tekniska högskola.

– Det är svårt att få fram ett borreliavaccin eftersom borreliabakterien finns i så många, olika varianter. I förstudien kartlade vi vilka typer av borrelia som finns i Europa och som vaccinet behöver täcka, säger professor Johan Sanmartin Berglund.

Fakta om borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Symtom på borrelia är ofta en större rodnad på huden, men infektionen kan även orsaka huvudvärk och värk som strålar ut i nacken, armarna, ryggen och benen.

De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika, men sjukdomen kan även sprida sig nervsystemet och lederna. Det tar då längre tid att bli frisk. Till skillnad från fästingssjukdomen TBE finns inget vaccin mot borrelia.

Källa: 1177

Vaccinstudien har nu varit i gång i över ett år. Testpersonerna ska nu få sin tredje dos.

– Vaccineringsstudien måste pågå över minst två fästingssäsonger. Därefter tar det ytterligare några år innan vaccinet är godkänt och tillgängligt inom Europa. Jag bedömer att ett nytt vaccin kan finnas år 2026, säger Johan Sanmartin Berglund vid Blekinge tekniska högskola.

Kontakt:

Johan Sanmartin, professor i tillämpad hälsoteknik, Blekinge tekniska högskola, johan.sanmartin.berglund@bth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera