Älgko med två kalvar
Älgar gör medvetna kostval.
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vide, blåbärsris och tall står högt upp på älgarnas meny, men viktigast är en bra balans mellan kolhydrater och protein. Det visar en studie.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i en tidigare studie undersökt älgars val av föda vintertid i en skånsk djurpark.

Resultaten visade att älgarnas val av mat motsvarade en väl avvägd balans mellan protein och kolhydrater. Detta näringsinnehåll liknar till stor del den näring som finns naturligt i videväxter. Men hur bestämmer en vild älg ute i skogen vad den ska äta bland alla träd och växter som finns där?

– Hur älgarna balanserar olika näringsämnen är inte särskilt väl undersökt, så att öka kunskapen om det är av stort biologiskt intresse. Vi ville undersöka om de vilda älgarna gör som djurparksälgarna; väljer mat som motsvarar videväxter i näringsinnehåll, säger forskaren Robert Spitzer vid SLU.

Spillning och växtprover samlades in

Undersökningen genomfördes i flera områden från Södermanland upp till Norrbotten. Forskarna samlade in älgspillning som analyserades för att se vilka växter älgen ätit. Samtidigt samlades växtprover in för att analysera näringsinnehållet i de växter som ingick i älgarnas vinterdiet.

Älgar äter gärna en kombination av tall och ris.  Bild: Per-Åke Adolfsson/Unsplash

Rätt kombination maxar näringsintag

Resultaten visade att älgar i områden med lite snö och tillgång till olika växter helst valde en diet som bestod av tall och ris från blåbär och lingon. Just denna kombination ger ett näringsinnehåll som ungefär motsvarar videväxternas – precis som djurparksälgarna valde.

– Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa, säger Robert Spitzer.

Älgar anpassar sig efter utbud

Så om älgen själv får välja så blir det helst vide eller en kombination av tall och ris från bär. Men älgen gör så gott den kan utifrån den mat som finns tillgänglig. Är utbudet begränsat blir födovalet också det.

– Vill man hjälpa älgen att balansera sitt födointag så är en möjlighet att försöka gynna tillgången till videväxter och bärris i skogen. Älgen äter gärna en kombinerad föda om möjligheten finns, säger Robert Spitzer.

Mer läsning om älgar:

Vandringar, kalvar och björnattacker kantade älgarnas år

Smarta älgar gömmer sig för jägare

Älgar anpassar sin kalvning till klimatet

Vetenskaplig studie:

Macro-nutritional balancing in a circumpolar boreal ruminant under winter conditions, Functional Ecology.

Kontakt:

Robert Spitzer, postdoktor vid institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU.
robert.spitzer@slu.se

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera