Snuvig kvinna snyter sig
Artikel från Vetenskap och Hälsa

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Skölja näsan med någon annans snor? Det låter kanske inte så lockande, men en snortransplantation kan vara effektiv för att lindra kronisk snuva, visar en studie.

En ny studie vid Helsingborgs lasarett har undersökt om så kallade snortransplantationer kan lindra symptom vid långvarig, kronisk snuva.

De tidiga resultaten är positiva. 70 procent av patienterna som deltog i studien blev hjälpta av behandlingen, som går ut på att skölja näsan med en snorlösning från en frisk näsa.

Bakterier motas vid kronisk bihåleinflammation

Förklaringen kopplas till näsans naturliga bakterieflora, som visat sig vara mindre varierad hos människor som lider av kronisk bihåleinflammation.

– Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symtom. Eftersom det var svårt att veta vilka bakterier som saknades bestämde vi oss för att prova att transplantera hela bakteriefloran, berättar Anders Cervin, överläkare vid Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet.

Äckligt med effektivt

Patienterna som medverkade i studien lider av snuva som inte går över, eller kronisk rinosinuit. Alla fick välja sin egen donator – ofta en partner eller nära familjemedlem.

Donatorn sköljde näsan med en koksaltlösning som sedan sprejades in i patientens näsa. Resultatet mättes sedan genom självskattning och en jämförelse av näsans bakterieflora före och efter behandlingen.

– Många som vi tilltalade om studien tyckte att det lät äckligt, men var villiga att prova vad som helst för att bli bättre. De har ofta haft besvär under många år och blir varken hjälpta av traditionell antibiotikabehandling eller kirurgiska ingrepp. Att så många som 16 av de 22 patienter som deltog i studien upplevde en stor förbättring känns jätteroligt, säger Anders Mårtensson, överläkare vid Helsingborgs lasarett och doktorand vid Lunds universitet.

Snortransplantation kan förbättra livskvalitet

Upp till 12 procent av befolkningen lider av kronisk snuva som inte orsakas av polyper, allergi eller infektion. Sömn- och andningssvårigheter, trötthet och smakbortfall hör ofta till bilden. Det leder till att många upplever en försämrad livskvalitet.

– Denna behandling är ett enkelt och billigt alternativ som har potential att både lindra symtom och höja patienternas livskvalitet. Vi följde bara våra deltagare under en tremånadersperiod, men vi har hört från några att de fortsatt bli bättre även efter studien avslutades, säger Anders Mårtensson.

Fler studier behövs

Behandlingen finns ännu inte tillgänglig för allmänheten och mer forskning behövs för att bekräfta resultaten i studie.

Just nu pågår en större klinisk studie vid University of Queensland i Australien, där Anders Cervin tidigare arbetat som professor.

– Vi är hoppfulla att detta kan komma fler patienter till gagn i framtiden, kanske i form av en nässprej. Till dess vill vi inte uppmuntra till att man börjar peta varandra i näsan på eget bevåg – risken är stor att du plockar på dig en infektion, eller en och annan snyting, säger Anders Cervin.

Studie:

Upper airway microbiome transplantation for patients with chronic rhinosinusitis, International Forum of Allergy and Rhinology.

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Region Skåne.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera