Artikel från Mälardalens universitet

Forskare har utvecklat ett system baserat på artificiell intelligens för att förutse faror i flygtrafiken. Genom systemet kan flygledare och piloter få vägledning för säkra resor.

Forskare på Mälardalens universitet har utvecklat en prototyp för ett AI-system, som är tänkt att underlätta för ATM- operatörer som jobbar med flygledning.

Systemet kan till exempel beräkna störningar och hjälpa trafikledare att kommunicera information till passagerare, piloter och flygledare – men också förhindra själva störningarna.

Vägledning för piloter och flygledare

Inom ATM, som är förkortning för Air Traffic Management, gäller det för operatörerna att optimera trafikflöden, upptäcka risker för kollisioner mellan flygplan och ge vägledning för att undvika dem.

Forskarnas nya AI-system är en förutsägande applikation som ger optimala lösningar till operatörerna, och även förklara varför dessa lösningar är bäst.

Systemet är byggt i en miljö med XAI, Explainable Artificial Intelligence. Det använder en två- eller tredimensionell karta för att visualisera alla möjliga lösningar, lyfter fram det bästa alternativet och ger vägledning till piloter eller flygledare för att upprätthålla säkert avstånd mellan flygplan.

Förbättrar funktion hos AI-system

Lösningen har utvecklats inom ramen för projektet Artimation, där forskarna också har tagit del av synpunkter från slutanvändare.

– Projektresultaten förbättrar funktionaliteten, acceptansen och tillförlitligheten hos AI-system i allmänhet, men uppfyller också globala mål som förbättring av industri, innovation och infrastruktur i samhället, säger Mobyen Uddin Ahmed som är professor i artificiell intelligens vid Mälardalens universitet.

Kan underlätta utveckling av pålitliga system

Resultaten från projektet kommer även vara användbara för andra AI-forskare, menar forskarna vid Mälardalens universitet.

– Även teknikleverantörer kommer att ha nytta av resultaten, vilket förhoppningsvis leder till AI-system som blir mer kommunikativa och pålitliga för de mänskliga användarna säger Shahina Begum, professor i artificiell intelligens vid Mälardalens universitet.

Kontakt:

Shahina Begum, professor i artificiell intelligens vid Mälardalens universitet,  shahina.begum@mdu.se

Mobyen Uddin Ahmed, professor i artificiell intelligens vid Mälardalens universitet, mobyen.uddin.ahmed@mdu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera