Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

För första gången på två decennier finns nu fler diktaturer än demokratier. Det innebär inte att utvecklingen är helt nattsvart – flera länder har svängt bort från auktoritärt styre.

De senaste årens demokratimätningar visar att det pågår en demokratisk tillbakagång i världen och att allt fler människor lever i diktaturer.

Nu släpper Varieties of Democracy-institutet, V-Dem, vid Göteborgs universitet en ny rapport som visar att trenden håller i sig. Världen har inte varit mer antidemokratisk på 35 år.

– Den demokratiska nivån för den genomsnittlige världsmedborgaren år 2022 är tillbaka på 1986 års nivå. Det innebär att 72 procent av jordens befolkning, 5.7 miljarder människor, lever under auktoritärt styre, säger Staffan I. Lindberg, professor i  statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den demokratiska tillbakagången är mest dramatisk i Stillahavsregionen, Östeuropa, Centralasien, Latinamerika och Karibien.

Fler diktaturer än liberala demokratier

Antalet länder i världen som just nu upplever demokratiska bakslag, så kallad autokratisering, har stigit kraftigt – från 13 till 42 länder mellan åren 2002 och 2022. Det är den högsta siffra som institutet V-Dem uppmätt.

Det som generellt sätter i gång autokratisering i ett land är när auktoritära politiska rörelser får direkt inflytande på regeringspolitiken, där de nedmonterar de demokratiska institutionerna: fria medier, civilsamhälle, oberoende organisationer och rättsväsende. Har detta väl inletts nedmonteras demokratin i de allra flesta fall.

Årets rapport belyser också diktaturernas globala frammarsch. För första gången på två decennier har världen fler diktaturer än liberala demokratier. 28 procent av världens befolkning, eller 2.2 miljarder människor, lever nu i rena diktaturer.

–  Det kan jämföras med att 13 procent, 1 miljard människor, lever i liberala demokratier.

Bolivia har gått från autokrati till demokrati. Här ses regeringsbyggnaden i La Paz.

Det finns ljusglimtar

Det finns dock länder som tagit sig ur långa perioder av demokratisk nedmontering.

Bolivia, Moldavien, Ecuador, Maldiverna, Nordmakedonien, Slovenien, Sydkorea och Zambia har alla lyckats vända sin autokratiska utveckling.

– Att åtta länder går från autokratier till demokratier är glädjande för demokratin. Det är ovanligt att vi ser länder göra en u-sväng tillbaka till ett demokratiskt styre, säger Staffan I. Lindberg och fortsätter:

– Det länderna har lyckats med är bland annat att få till stånd en prodemokratisk mobilisering, de har återinrättat ett oberoende rättssystem, avsatt auktoritära ledare, infört fria och rättvisa val, arbetat för att minska korruption, och på senare tid fått ett väl fungerande civilsamhälle.  Precis några av de ingredienser som vi svenskar anser att en demokrati ska innehålla.

Rapport:

Defiance in the Face of Autocratization, V-Dem, Göteborgs universitet.

Kontakt:

Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet,  sil@v-dem.net

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera