Kvinna springer i morgonljus
En tidig löprunda kan eventuellt vara mer effektivt för fettförbränningen.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Rätt tajming på träningen tycks kunna påverka fettförbränningen – i alla fall hos möss. En studie visar att fysisk aktivitet hade bäst effekt vid en tidpunkt som motsvarar förmiddag för oss människor.

Fysisk aktivitet vid olika tidpunkter på dygnet kan påverka kroppen på olika sätt. Det hänger ihop med att de biologiska processerna varierar beroende på cellernas dygnsrytm.

Forskare har försökt att reda ut hur tidpunkten för fysisk aktivitet påverkar fettförbränningen. Det har de gjort genom att undersöka fettväven hos möss efter ett pass av högintensiv träning vid två olika tidpunkter på dygnet.

Mössen fick träna under tidig aktiv fas eller tidig vilofas. Hos människor motsvaras dessa faser av ett förmiddagspass eller ett sent kvällsträningspass.

Forskarna studerade olika markörer för fettomsättning och analyserade vilka gener som var aktiva i fettväven efter träning.

Tidig fas maxade förbränning

Forskarna fann att fysisk aktivitet i tidig aktiv fas resulterade i ökat uttryck av gener som är inblandade i nedbrytningen av fettväv. De såg även ökad värmeproduktion och fler mitokondrier i fettväven, något som tyder på ökad ämnesomsättning.

Dessa effekter sågs bara hos möss som tränade i tidig aktiv fas. Effekterna var oberoende av om mössen hade ätit innan eller inte.

– Våra resultat tyder på att förmiddagsaktivitet skulle kunna vara mer effektivt än sen kvällsträning för att öka ämnesomsättningen och fettförbränningen. Det kan i så fall ha betydelse för personer med övervikt, säger forskaren Juleen R. Zierath vid Karolinska institutet.

Fler studier behövs för säkra slutsatser

Möss och människor delar många grundläggande fysiologiska egenskaper, men det finns också viktiga skillnader. Möss är till exempel nattaktiva.

– Rätt tajming verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och förbättra hälsoeffekterna av träning, men det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om fyndens betydelse för människor, säger Juleen R. Zierath.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska institutet och Köpenhamns universitet.

Vetenskaplig studie:

Time of Day Determines Post-Exercise Metabolism in Mouse Adipose Tissue, Pnas.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera