Person utför hjärt-lungräddning
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Snabb hjälp är livsavgörande vid plötsligt hjärtstopp. Nu visar en studie att frivilliga personer – som larmas via sms i mobilen – ofta är först på plats för att utföra hjärt- och lungräddning.

Bara en av tio som får hjärtstopp utanför sjukhus överlever och därför är snabb hjälp viktig. Tidigare forskning har visat att hjärt- och lungräddning som utförs innan ambulans eller räddningstjänst anländer fördubblar chansen till överlevnad.

För att rädda fler liv har forskare vid Karolinska institutet utvecklat ett system med sms-livräddare. Det innebär att frivilliga, som utbildats i hjärt- och lungräddning, larmas via ett textmeddelande i mobilen när en person drabbas av hjärtstopp.

Instruktioner att hämta hjärtstartare

I studien undersökte forskarna hur användningen av hjärtstartare och behandling med hjärt-lungräddning påverkades om sms-livräddare fick instruktioner att hämta närmaste hjärtstartare med hjälp av en karta – innan de begav sig till platsen för ett plötsligt hjärtstopp. Detta jämfördes med om de larmades för att endast göra hjärt-lungräddning.

Man med mobil i handen
Bild: Unsplash/Clique Images

Livsviktiga textmeddelanden

  • Frivilliga som har utbildats i hjärt-och lungräddning larmas får ett sms om ett hjärtstopp inträffar.
  • I dag finns 130 000 sms-livräddare i elva regioner i Sverige.
  • Mer än 20 000 hjärtstartare finns tillgängliga på allmänna platser.

Först på plats

Studien visar att frivilliga som larmas via textmeddelanden var först på plats och har en viktig roll att spela. De använde en hjärtstartare i en tredjedel av fallen och gav behandling med hjärt-lungräddning i närmare hälften av alla fall av hjärtstopp.

– Vi kan vi konstatera att sms-livräddare, oavsett instruktioner om att först hämta närmaste hjärtstartare eller bege sig direkt till den som drabbas av ett hjärtstopp, på ett effektivt sätt kan ge livräddande hjälp i väntan på ambulans, polis eller räddningstjänst, säger Ellinor Berglund, forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet och fortsätter:

– Vi tolkar det som att många av Sveriges 130 000 sms-livräddare har en hjärtstartare nära till hands och själva beslutar vilken strategi om passar bäst i situationen.

Studie:

Effect of Smartphone Dispatch of Volunteer Responders on Automated External Defibrillators and Out-of-Hospital Cardiac Arrests The SAMBA Randomized Clinical Trial, Jama Cardiology.

Kontakt:

Ellinor Berglund, disputerad sjuksköterska, Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet, ellinor.berglund@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera