Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit har en ökad risk för tandlossning – som i sin tur kan förvärra tarmproblemen. Det visar ett forskningsprojekt.

Det är känt att parodontit, det vill säga tandlossning, kan kopplas till diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, men sambandet med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, är inte lika väl utforskat.

Nu visar två studier från ett stort forskningsprojekt med danska patienter att det finns en stark koppling mellan sjukdomarna.

Inflammatorisk tarmsjukdom

IBD, Inflammatory Bowel Disease, är ett samlingsnamn för flera inflammatoriska sjukdomar i tarmen. Crohns sjukdom och ulcerös kolit är vanligast. Crohns kan ge symptom som diarré, magknip och viktminskning. Vanliga symtom vid ulcerös kolit är blod i avföring och diarréer. Båda sjukdomarna går att behandla men inte bota.

Källa: Malmö universitet och 1177

Studierna visar att patienter med  inflammatorisk tarmsjukdom har mer parodontit och färre tänder jämfört med personer utan IBD.

– Vi ser också att patienter med både IBD och tandlossning får en förvärrad tarmsjukdom med en högre aktivitet än patienter med IBD som är friska i munnen, säger Andreas Stavropoulos, professor på Malmö universitet, och fortsätter:

–  Båda sjukdomarna kan beskrivas som en kraftig överreaktion av immunförsvaret mot en bakteriell trigger. Man kan säga att immunförsvaret angriper ens egen kropp.

Större påverkan vid Crohns sjukdom

I undersökningen har cirka 1100 patienter svarat på frågor i en onlineenkät. Runt hälften av deltagarna hade Crohns sjukdom och resten hade ulcerös kolit. I studien deltog även cirka 3400 personer utan IBD.

– Undersökningen visade inte bara att patienter med tarmsjukdom hade sämre munhälsa än personer utan IBD, utan även att munhälsan hos patienter med Crohns sjukdom var mer påverkad. De tappade fler tänder än patienter med ulcerös kolit, berättar Kristina Bertl, forskare vid Malmö universitet.

Munhälsa viktig för patienterna

Parodontit ger i början relativt milda symptom, som att tandköttet blöder när man borstar tänderna, men kan leda till tandlossning om det inte behandlas i tid.

– Sammantaget visar studierna att munhälsan hos patienter med IBD borde följas upp bättre för att förhindra utvecklingen av parodontit och tandlossning hos den här patientgruppen, säger Kristina Bertl.

Vetenskapliga studier:

Periodontitis prevalence in patients with ulcerative colitis and Crohn’s disease – PPCC: A case–control study, Journal of clinical periodontology

The Impact of Periodontitis on Inflammatory Bowel Disease Activity, Inflammatory bowel diseases

Kontakt:

Andreas Stavropoulos, professor och övertandläkare vid Odontologiska fakulteten på Malmö universitet, andreas.stavropoulos@mau.se

Kristina Bertl, universitetsadjunkt och tandläkare på Odontologiska fakulteten,  kristina.bertl@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera