Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Parisavtalets mål – att den globala uppvärmningen ska understiga 2 grader – är otillräckligt, enligt en ny analys. Flera brytpunkter för klimatet, så kallade tipping points, kan överskridas om jordens medeltemperatur ökar med mer än 1,5 grader.

Ett flertal avgörande tippningspunkter*, eller brytpunkter, i jordens klimat kan överskridas om medeltemperaturen på jorden ökar med mer än 1,5 grader.  Den nya analysen visar att Parisavtalets mål, att uppvärmningen inte ska överstiga 2 grader, inte räcker för att undvika farliga klimatförändringar.

Illustration som markerar platser där skiften i klimatsystemet kan ske när jordens medeltemperatur ökar.
Vad händer om jordens medeltemperatur ökar med mindre än 2 grader, med 2–4 grader och 4 grader eller mer?

Tipping points – oåterkalleliga brytpunkter i klimatet

Tippningspunkter (från engelskans tipping points), brytpunkter eller tröskelpunkter är olika begrepp för att beskriva systemskiften som hänger ihop med förändringar i klimatet. Det är en förändring i klimatsystemet som är så stor att jämvikten ändras tvärt och inte återgår till det ursprungliga tillståndet även om orsaken till förändringen försvinner, till exempel att en havsström ändrar riktning.

Källa: Wikipedia

– Vi ser redan tecken på att klimatet har destabiliserats i delar av Västantarktis, på Grönland, i områden med permafrost och i Amazonas regnskogar. De viktiga atlantströmmarna riskerar också att störas ut, säger David Armstrong McKay, forskare vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, University of Exeter och Earth Commission.

Enligt Armstrong McKay och hans kollegor har listan över potentiella tippningspunkter i världen nu utökats från nio till sexton.

David Armstrong McKay poängterar att vi redan vid nuvarande nivåer av global uppvärmning närmar oss fem farliga tippningspunkter, och riskerna ökar för varje tiondels grad av ytterligare uppvärmning.

De fem tippningspunkterna som redan är i riskzonen är:

  • avsmältning av Grönlands stora inlandsisar
  • avsmältning av inlandsisar i Västantarktis
  • storskalig upptining av permafrosten
  • kollaps av den stora havsströmmen i Labradorhavet
  • massdöd av tropikernas korallrev

– Risken för att överskrida de avgörande tippningspunkterna kan fortfarande minskas genom att snabbt minska utsläppen av växthusgaser, men då måste vi börja omedelbart, säger Armstrong McKay.

Analysen har genomförts av ett internationellt forskarlag som gått igenom över 200 artiklar publicerade sedan 2008, då begreppet tippningspunkterna (” tipping points”) i klimatsystemet först definierades.

Vetenskaplig artikel:

Exceeding 1.5 °C global warming could trigger multiple climate tipping points.

Kontakt:

David Armstrong McKay, forskare vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, University of Exeter och Earth Commission, d.mckay@exeter.ac.uk 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera