Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Stolthet, skam eller förundran. Kvinnors känslor inför fontänorgasmer varierar starkt, men alla tycks överens om att kunskapen behöver öka om vad fenomenet egentligen är. Det visar en ny studie.

I en studie från Göteborgs universitet har kvinnor mellan 23 och 69 år djupintervjuats. Alla hade upplevt så kallad fontänorgasm, kvinnlig ejakulation, på egen hand eller under sex med män. Några hade även upplevt fenomenet med kvinnliga partners.

Superkraft eller pinsam upplevelse

Men upplevelsen hade gett upphov till vitt skilda känslor.

– Några beskrev det som en superkraft, en förundran och en stolthet över vad deras kroppar kunde, och att fontänorgasmen gav dem en djupare och annorlunda tillfredsställelse än en orgasm utan ejakulation, säger Jessica Påfs, forskare i sexuell hälsa och studiens författare.

En annan grupp kände sig tvärtemot besvärade eller skamsna över att de ”blötte ner sig” under samlag. I många fall var detta kopplat till en ängslan över vad vätskan egentligen var, och om det fanns urin i den. Oro över hur partnern skulle reagera gjorde att de kunde försöka kontrollera eller hindra ejakulationen.

– Däremellan fanns det andra som var mer eller mindre likgiltiga inför fontänorgasmen. Om något var de snarare besvikna över att den inte gav någon känsla av orgasm, säger Jessica Påfs.

Mer kunskap behövs

Här kan den svenska benämningen – fontänorgasm eller sprutorgasm – bli vilseledande menar hon. Föreställningen kring kvinnlig ejakulation skapar en förväntan på en orgasm utöver det vanliga som inte är självklar för alla kvinnor. Det kan också vara så att ejakulationen sker obemärkt eller utan någon förhöjd känsla av njutning.

Att det behövs mer kunskap kring kvinnlig ejakulation är något alla kvinnor i studien vittnar om, menar Jessica Påfs.

– Det handlar lika mycket om att upplysa om vad själva ejakulationen är, varifrån den kommer och vad den innehåller, som att förstå att detta är en naturlig del av kvinnans sexualitet och inte – vilket är en förekommande vanföreställning – något som porrindustrin fabricerat, säger hon.

I studien ingick 28 kvinnor i Sverige.

Studie

A sexual superpower or a shame? Women’s diverging experiences of squirting/female ejaculation in Sweden, publicerad i tidskriften Sexualities.

 

Kontakt

Jessica Påfs, forskare i sexuell hälsa vid Göteborgs universitet, jessica.pafs@socwork.gu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera