Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En växtbaserad kost bestående av bland annat lingon, bönor och bönfibrer kan minska åderförfettningen med hälften och har dessutom en positiv påverkan på tarmfloran. 

I sin avhandling har Jiyun Liu vid Linnéuniversitetet undersökt vilka positiva hälsoeffekter bär och baljväxter kan ha hos människor. Bär och baljväxter innehåller höga halter av olika bioaktiva ämnen, exempelvis polyfenoler och kostfiber vilket är några av fördelarna med att äta en mer växtbaserad kost.

Polyfenoler är organiska färgämnen med stark antioxidantverkan, som finns i frukter, bär, grönsaker, kryddor, kakao och som skyddar dem mot bakterier, svamp och andra parasiter.

Resultaten visar att svenska bär och baljväxter är bra källor för organiska ämnen som till exempel polyfenoler och att en kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer resulterade i lägre grad av åderförfettning, samt att det hade en positiv påverkan på tarmfloran.

Studien är gjord på möss

Syftet med studien var att utveckla analysmetoder för att identifiera de olika bioaktiva ämnen som finns i bär och baljväxter. Jiyun började med att ta fram en metod för att identifiera och fastställa halten av bioaktiva ämnen i bär (lingon, hallon, blåbär, jordgubbar) och i kokta baljväxter (åtta sorter av svenska bönor och ärtor).

Jiyun Liu har använt sig av möss i sin studie. Efter att han identifierat 45 olika bioaktiva ämnen i bär och baljväxterna utfodrades mössen med antingen tillsatser av hela lingon, bruna bönor, kostfibrer från lingon eller polyfenoler ifrån lingonen och de bruna bönorna. Tillsatserna kombinerades med en fettrik kost som tilldelades mössen under 10,5 veckor för att studera dess påverkan på åderförfettning och förändringar i tarmfloran.

Kokning minskar positiva effekter

Resultaten visar att analysmetoden är lämplig för att identifiera och kvantifiera de aktiva ämnena, samt att svenska bär och baljväxter är bra källor för polyfenoler. I kokta baljväxter hittades lägre halter av polyfenol då de lakades ur i vattnet under blötläggningen och kokningen. En kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer resulterade i lägre grad av åderförfettning med 50 procent, samt att det hade en positiv påverkan på tarmfloran.

– Mina fynd belyser de gynnsamma effekterna av bär och baljväxter i kosten. Det bör uppmuntra till att öka intaget av växtbaserade livsmedel, men det är viktigt att ha i åtanke att resultaten kommer ifrån en studie med djur och att den behöver bekräftas med ytterligare studier på människor, säger Jiyun Liu.

Avhandling:

Polyphenols in Swedish berries and pulses: Characterization and in vivo effects of fractions from lingonberries and brown beans in an Apoe-/- mouse model.

Kontakt:

Jiyun Liu, doktorand vid Linnéuniversitetet, jiyun.liu@lnu.se

Om forskargruppen:

Food Science.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera