Esther Duflo tar emot Nobelpriset i ekonomi ur kung Carl Gustafs hand.
Esther Duflo tar emot sitt Nobelpris i ekonomi från H.M. Kung Carl XVI Gustaf år 2019. Bild: A. Mahmoud, © Nobel Media AB
Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

– Det som behövs är att man har gjort en upptäckt som Nobelkommittén bedömer som en av de viktigaste upptäckterna de senaste hundra åren. Det kan vara något som har gjort mänskligheten stor nytta, dit räknas till exempel både penicillin och litiumjonbatterier. Eller det kan vara något som genererat viktig ny forskning. Ett bra exempel är gensaxen, en teknik för att ändra i arvsmassan. Priset delades ut 2020 i kemi men redan nu gör gensaxen mycket nytta inom forskningen.

Finns det några egenskaper som utmärker en Nobelpristagare?

– Den enklaste gemensamma nämnaren är att det är människor med en otrolig drivkraft och passion för det de gör. Men sedan handlar det också om att det är människor som förmått att ta tillvara på sina styrkor och att hitta nya infallsvinklar på problem.

– Många pristagare har till exempel haft andra pristagare som handledare. Och då är det inte så att de har valt ut sina handledare på grund av att de har fått Nobelpris utan de som får Nobelpris är de som förmår att hitta handledarna innan handledaren fått Nobelpris.

– Alltså, de har valt handledare som senare fått Nobelpriset och det kan ju tyda på en förmåga att hitta både rätt ämnen att studera och rätt personer att göra det hos.

Beror det på intuition eller intelligens?

– Ja, det är väl tiotusenkronors frågan … men det är människor som är beredda att ta risker och att jobba hårt med något som andra inte tror på. Faktiskt samma egenskaper som också innebär en stor risk för att misslyckas.

De flesta Nobelpristagare är väldigt gamla. Ska man ha varit verksam länge?

– Egentligen inte. Nobelkommittén är noga med att man inte får priset för sin livsgärning eller sitt samlade vetenskapliga arbete. Det är upptäckten, inte personen, som belönas. En förklaring är att det i Alfred Nobels testamente står att ett Nobelpris inte får tas tillbaka. Det gör att man måste vara säker på att upptäckten är korrekt. Därför tar det ofta tid innan priset kan delas ut och pristagarna hinner då bli gamla.

Varför har så få kvinnor fått Nobelpriset; 54 av 950 Nobelpristagare är kvinnor?

– De flesta Nobelpristagare började studera för minst 40 år sedan och då var väldigt få kvinnor verksamma som forskare. Dagens priser speglar helt enkelt situationen inom vetenskapen för 40 eller 50 år sedan.

Vad krävs av samhället för att gynna forskning som kan ge Nobelpris?

– Öppenhet och tolerans. Allt som är konformistiskt är dåligt. Olika sorters människor måste kunna komma in på universiteten, människor med olika bakgrund behöver blandas. Det är tydligt är att många pristagare har rört på sig och flyttat mellan olika universitet och arbetat med människor av olika nationalitet. Påfallande ofta har de också dubbla eller trippla medborgarskap.

Läs också: Här är receptet på en Nobelpristagare

Text: Lotta Nylander på uppdrag av forskning.se

Missa inte Nobel Calling!

När årets Nobelpristagare tillkännages riktas världens blickar mot Stockholm. Vetenskapsrådet arrangerar två digitala samtal denna vecka i samarbete med Nobel Prize Museum som finns att ta del av i efterhand. Det ena har rubriken Naturen hjälper forskarna att lösa samhällsutmaningar och det andra Corona och immunitet – hur fungerar det? Välkomna att lyssna!

Gustav Källstrand, indendent på Nobelprismuseet.
Gustav Källstrand, intendent på Nobelprismuseet, doktor i kulturhistoria och aktuell med boken Andens olympiska spel – Nobelprisets historia (Fri Tanke förlag).

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera