Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Visste ni att landslaget enfärgade gul-blå dräkt gjorde premiär i OS 1912? Och att Sverige spelat flest landskamper i världen? Fotbollsforskaren Torbjörn Andersson har dammsugit Sverige på prylar som berättar om blågult och Sveriges 130 år långa fotbollshistoria.

– Mycket har slängts. Jag hoppas att man tar tillvara på det som finns kvar, och att även fotbollens historia ges en plats på våra museer, säger Torbjörn Andersson, docent i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

Fotboll är den sport som har flest utövare i Sverige. Passionen för stora klubb- och landslagsturneringar är enorm. Torbjörn Andersson vill höja intresset även för sportens kulturarv. Tillsammans med fotografen Edvard Koinberg har han letat affischer, skor, spel, leksaker och andra prylar över hela landet. Resultatet är boken Fotbollens kuriosakabinett- Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild.

Fick ta bollen med händer i början

De första varianterna som spelades i Sverige i slutet av 1800-talet var en blandning av rugby och fotboll där man fick ta bollen med händerna vid lyra. Författarna har förstås funnit stadgar som bekräftar detta. På ett gammalt vykort från när fotbollen gjorde entré på Idrottsparken i Stockholm 1901, har någon lagt till: ”Så går det till att spela boll.” De tidigaste idrottsplatserna finansierades genom aktieförsäljning. I boken visas aktiebreven upp.

Under rubriker som utrustning, rivaliteten, priser, nationalism, supporterprylar och pionjärtidens damfotboll berättar Torbjörn Andersson historien bakom bilderna.

– Visste ni att en vänskapsmatch mellan IFK Malmö och världslaget Real Madrid drog cirka 40 000 åskådare till Santiago Bernabéu Stadium 1959? Eller att landslaget enfärgade gul-blå dräkt gjorde premiär i OS 1912? Att Sverige spelat flest landskamper i världen?

Matchaffisch för Den Kongl: Danske Livgarde og Kungl: Svea Lifgarde 13/8 1922. Reklamtecknare: Palle Wennerwald. Andreasen & Lachmann. Privat ägo. Bild Edvard Koinberg

Konstverk, fotbollsspel, hejarramsor…

Boken innehåller 900 bilder och blandar högt och lågt: från tavlor av GAN och Isaac Grünewald och landslagets klenoder till leksaker, hejarramsor, matchprogram, skämtteckningar, fotbollsskor, vykort och fotbollsspel.

Den äldsta svenska matchaffisch de hittat är från 1906 och mötet mellan IFK Norrköping och Mariebergs IK på Idrottsparken i Norrköping. Där framgår att en social klassindelning existerat från start med dubbelt inträde till den lilla sittplatsläktaren.

– Det gjordes finare saker förr. En mindre turnering kunde ha en designad prisbuckla i silver. Det hade nog med amatörreglerna att göra, de fick inget betalt och då fick man satsa lite på priserna, säger Torbjörn Andersson.

Fotbollsskorna Lajos Special från Ströms skofabrik i Kumla 1958. Svenska Skoindustrimuseet.
Bild: Göran Ekberg

En så kallade priskurant (prislista) från 1930 saluför bland annat ”elastiska suspensoirer” av ”lägsta kvalitet” (!) och ger tips till den unga bollspelaren, som att inte blunda när man nickar och att den som vill bli en klasspelare måste lära sig att dämpa en boll: ”… kan du icke göra det, då kan du lika gärna sluta upp att spela fotboll.”

Fotboll kom snabbt in på leksaksmarknaden

Till fotbollssportens stora succé hörde att den snabbt kom in i spel- och leksaksvärlden. Bland spelen märks ett hundra år gammalt från Chicago som stod på Gröna Lund. Figurerna var förstås målade i rivalerna Sveriges respektive Danmarks färger. Landslagen spelade årliga vänskapsmatcher fram till 1960-talet.

Men i boken finns också ruggiga tidsdokument som en fotboll med rasistiskt motiv i en katalog från 1941. Politik är en av ingångarna till boken. Torbjörn Andersson skriver om de svenska dubbelvinsterna mot tyska landslaget mitt under brinnande världskrig 1941 och 1942.

– Många länder bojkottade Nazityskland men Sverige visade ingen skam. Snarare var man stolt över att vinsterna gjort oss till en stormakt i fotboll, säger Torbjörn Andersson.

Affisch Real Madrid–IFK Malmö 22/11 1959.Vänskapsmatchen drog cirka 40 000 åskådare till Santiago Bernabéu Stadium. Affischen kommer från IFK Malmös samlingar. Bild: Edvard Koinberg

Nedpackad fotbollshistoria

Fotbollens kulturarv har inte stått så högt i kurs. Inte heller av fotbollsrörelsen själv, menar Torbjörn Andersson. Gamla arenor rivs och inte ens klubbarna har alltid sina priser och klenoder framme. Mycket är nedpackat. Torbjörn Andersson hoppas att boken kan bidra till att sätta fotbollen i en samhällelig och populärkulturell kontext.

–  Det är sällan värdefulla saker men de väcker känslor till liv. Fotboll är ett av våra största intressen. Arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen har en given plats på våra museer – det tycker jag även fotbollen har, säger Torbjörn Andersson.

Fotbollsbilder från Göteborgs CAP säsongen 1931–32. Privat ägo. Bild: Edvard Koinberg

Fotbollens kuriosakabinett – från muséer, samlare och fotbollsklubbar

I arbetet med boken har Torbjörn Andersson frågat samtliga större svenska museer efter fotbollsrelaterade föremål. Materialet har i första hand kommit från tre källor:

  • Kungliga biblioteket i Stockholm har ett par hundra affischer i enstaka exemplar.
  • Universitetsbiblioteket i Lund har bidragit med småtryck som gamla program, politiska pamfletter, tipstidningar med mera.
  • Svenska fotbollförbundets samlingar har bland annat vinnarbollen från OS 1948 och Rosenska pokalen som vinnarna av Allsvenskan fick tidigare.

Vidare har svenska storklubbar och privatsamlare, varav Torbjörn Andersson själv är en, plockat fram sina samlingar. Antiktidning och auktionsbyråer har bistått med bildmaterial.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera