Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Rör på dig då och då och lägg inte för många digitala möten på samma dag. Att arbeta hemifrån kan vara bra för att kunna fokusera på vissa arbetsuppgifter, men det finns en risk för att arbete och fritid flyter ihop och att arbetsmiljön blir sämre.

En kollega sitter i sovrummet och jobbar, strax intill sängen, en annan vid köksbordet – så länge resten av hushållet inte ska äta eller laga mat. Med coronavirusutbrottet är det många som har fått pröva på hur det kan vara att arbeta hemifrån, med allt vad det innebär.

– Mångas jobb är inte riktigt anpassade för att man ska arbeta hemma hela tiden, tidigare har vi kanske arbetat hemma då och då, men i den här situationen när många av oss kommer att göra det väldigt länge uppstår nya utmaningar, säger Petra Lindfors, professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och som länge har forskat om distansarbete och vad det innebär för hälsa och välbefinnande.

Risk att sudda ut gränserna

En tydlig risk är att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut vid hemarbete, konstaterar hon.

– I dag är det fullt möjligt att arbeta jämt och vända på dygnet fullständigt och det är förstås inte optimalt. Den som har en partner eller en familj behöver visa mer hänsyn och komma överens om vilka gränser som gäller, vilket kan vara bra, medan den som är ensamstående kan bli mer isolerad och sårbar på ett annat sätt.

Tänk på detta när du arbetar hemma

Petra Lindfors ger följande råd:

  • Försök att behålla din dagliga arbetsrutin, den som du har när du är på jobbet. Om du till exempel börjar klockan åtta på morgonen ska du göra det även när du arbetar hemifrån.
  • Det kan vara bra att dra en tydlig gräns mellan arbetsdagen och fritiden. Ett tips är att ta en kort promenad runt kvarteret på morgonen, som ett sätt att gå till jobbet. När arbetsdagen är slut – gå ut igen.
  • Kom ihåg att röra på dig. Använd till exempel mobilen till att bli påmind om när det är dags att ta en paus och röra dig, så att du inte blir sittande vid datorn i flera timmar.
  • Skapa en välfungerande arbetsplats om det är möjligt. Har du en bra kontorsstol så använd den. Har du en pilatesboll kanske det kan vara bra att variera med den, kan du låna hem en större skärm så gör gärna det. Om du har liten skärm kan du visa dokumentet i 125 procent istället för 100 procent.
  • För att behålla disciplinen: När dagen är slut, gör en punktlista över vad du ska göra i morgon så du kan komma igång direkt nästa dag. Börja med en arbetsuppgift som inte känns så betungande. Bryt ner arbetsuppgifterna till mindre delar. Istället för att skriva ”Rätta alla tentor”, skriv till exempel ”Rätta fråga 1 i alla tentor” så du känner att du kommer någonstans i arbetet.
  • Om det känns ensamt: upprätthåll regelbunden kontakt med kollegorna via Zoom eller annan digital plattform. Mindre grupper är praktiskt, där man kan ventilera olika problem och kolla läget med andra.
  • Undvik att lägga för många digitala möten samma dag; de här mötena kräver uppmärksamhet, särskilt av nybörjare, och med många möten blir du bunden till en plats och får mindre tid för rörelse.
  • För arbetsledare blir det ännu viktigare att leda och fördela arbetet och ställa andra krav på uppföljning så att alla i en arbetsgrupp är med. Det synliggör deras arbete och så vet alla om de gör rätt saker.

Har forskat om gränslöst arbetsliv

Petra Lindfors doktorerade 2002 inom ramen för projektet ”Gränslöst arbete” vid Psykologiska institutionen och har länge intresserat sig för distansarbete och flexibelt arbete. I en av studierna följdes 26 personer som omväxlande arbetade hemifrån och på kontoret.

– De arbetade vid en myndighet som hade utlokaliserats och hade en överenskommelse med arbetsgivaren om att arbeta på kontoret vissa dagar och ibland hemifrån.

Många uppfattade just växlingen mellan kontorsjobb och hemmajobb som positiv.

– De tyckte att det blev en bra balans mellan att fysiskt vara på plats på kontoret och att kunna vara hemma och få arbeta ostört med vissa arbetsuppgifter. Några arbetade senare in på kvällarna när de jobbade hemma fastän de kanske egentligen inte behövde. Det kan ju inkräkta på fritidsaktiviteter och minska möjligheterna till återhämtning och alltså vara tärande i längden.

Mer i gasen på arbetsplatsen

I studien genomfördes mätningar av fysiologisk aktivering. De här mätningarna pekade på att många var mer fysiologisk aktiverade när de jobbade på jobbet jämfört med arbete i hemmet.

– På arbetsplatsen var många mer ”i gasen”. Det hänger förstås ihop med att vi ofta gör olika saker när vi är hemma och när vi är på jobbet. På arbetet är det i vanliga fall mer möten och aktiviteter och kollegor som kommer förbi och ställer frågor. Det kräver något annat än arbete i hemmet som var kopplat till mer av lugn och ro med fokus på andra arbetsuppgifter.

Studien visade att de som arbetade hemma ibland etablerade egna rutiner och kände att de kunde fokusera mer på vissa arbetsuppgifter, de blev inte störda på samma sätt.

– De upplevde att de fick mer kontroll över sitt arbete.

Text: Annika Hallman

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera