Tema

Små skogar viktigare än vi trott

De små skogarna, ibland mindre än en fotbollsplan, kan lätt gå obemärkt förbi i jordbrukslandskapet. Ändå kan dessa små skogsrester lagra mer kol i marken, passa bättre för jakt och innehåller färre fästingar än stora.

Små skogar i jordbruksmark har fler fördelar för människor per ytenhet jämfört med stora skogar, enligt en ny studie.

– Värdet av dessa små skogar har tidigare inte undersökts, trots att landskapsförändringar gett oss fler små skogar i våra jordbrukslandskap, säger Alicia Valdés, en av forskarna bakom studien.

Fler exponerade kanter

Orsaken till att de här små skogsmarkerna kan förse oss med fler tjänster än större skogsområden är för att de har mer exponerade kanter som påverkas av den omgivande miljön.

– Till exempel så finns det mer mat till rådjur, såsom blåbär och småplantor från björk och ek för att skogsbrynen får mer solljus och näring från det omgivande landskapet. Det innebär fler rådjur som människan kan jaga, säger Alicia Valdés.

224 småskogar under luppen

Studien undersökte 224 små skogar genom hela det tempererade Europa (Frankrike, Belgien, Tyskland och Sverige). Sex olika organismgruppers diversitet (kärlväxter, svampar, jordlöpare, spindlar, gråsuggor och tusenfotingar) undersöktes, och potentialen för fem ekosystemtjänster i varje skog (andel medicinal- och ätbara växter och bär, mängd virke, skadedjursbekämpning, jordmånens kolinlagring, och andel vilt) och en icke-tjänst (andel borrelia- och TBE-infekterade fästingar).

Jordmånen i dessa små skogar innehåller också mer kol per yta jämfört med större skogsmarker då de har en hög biologisk aktivitet, vilket gör att de snabbare kan absorbera organiskt material. Potentiellt kan de därför fungera bättre som kolsänkor och hjälpa till att motverka den globala uppvärmningens effekter.

Färre fästinglarver

En annan fördel i de små skogarna är att människor har lägre risk att utsättas för fästingburna sjukdomar. Detta är för att färre fästinglarver kan överleva i den torra och varma miljön som karakteriserar skogsbrynen.

– Det här är bara några av de tänkbara fördelarna. Hur de här skogarna kan bidra till människors välbefinnande och livsmiljö är något som behöver undersökas vidare, säger Alicia Valdés.

Nu när författarna fått reda på att de små skogarna ofta har ett större värde än man tidigare trott, argumenterar de för att det behövs fler naturvårdsbevarande åtgärder för att bevara deras viktiga roll och värde i jordbrukslandskap.

– Att bevara gamla och stora skogar är viktigt för att de har högre biologisk mångfald, men att bevara även små skogar, i synnerhet de äldre, kommer hjälpa till att öka människans välbefinnande i jordbrukslandskap. Dessa små skogar behöver bättre skydd för att säkra deras framtid, säger Alicia Valdés.

Studien:

High ecosystem service delivery potential of small woodlands in agricultural landscapes, Journal of Applied Ecology

Kontakt:

Alicia Valdés, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet, alicia.valdes@su.se
Sara Cousins, medförfattare och professor i naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet, sara.cousins@natgeo.su.se

Små skogar viktigare än vi trott

 lästid ~ 2 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here