Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Genom att åka i bågar kan ishockeyspelare ta sig fram lika fort, men göra av med mindre energi. Enligt forskare i Lund kan upptäckten leda till bättre prestationer på isen eftersom spelarna orkar mer.

En forskningsstudie från Lunds universitet presenterar en ny teknik för skridskoåkning som är mer energieffektiv än traditionell skärteknik. Studien kom till genom en fråga från skridskotekniktränaren Nina Nässén som har utvecklat den alternativa tekniken som kallas Easyskating.

Energieffektiv skridskoåkning

Easyskating är en skridskoteknik där man åker i en cirkelbåge, snarare än tar skär i olika riktning. Därmed blir åkningen mindre energikrävande. Åktekniken har utvecklats av skridskotekniktränaren Nina Nässén och fysikläraren Hans-Åke Nässén och bygger på de grundläggande fysikaliska lagarna.

Genom teoretisk analys kunde fysikforskarna Ann-Marie Pendrill och Urban Eriksson vid Lunds universitet slå fast skälen till att de skridskoåkare som använde den alternativa åktekniken gjorde av med mindre energi än ishockeyspelare som tog sig fram med traditionella skär. Studien bygger på analyser av ett omfattande filmmaterial.

Varje skär i ny riktning kostar energi

– Vår analys visar att spelarna förlorar energi i varje skär i ny riktning. Den förlusten sker inte vid cirkelbågesåkning. Genom att studera grundläggande fysikaliska begrepp som kraft, energi och rörelsemängdsmoment kunde vi komma fram till en djupare förståelse för hur åkarna kunde öka sin rörelseenergi, säger Ann-Marie Pendrill, fysikprofessor vid Lunds universitet.

Vid all skridskoåkning tappar åkaren successivt fart och måste tillföra ny energi. Traditionellt skjuter man ifrån med en skridsko och åker vidare på den andra i en annan riktning. Om en spelare istället skjuter ifrån åt sidan i en cirkelbåge flyttas åkarens tyngdpunkt närmare cirkelns osynliga centrum.

Film om studien: Skridskoteknik som kan revolutionera ishockeyn (1.05 min)

– Bevarandet av rörelsemängdsmomentet gör att farten då ökar, lite som i en konståkares piruetter. Den energi som tillförs från musklerna går då över i rörelseenergi utan de energiförluster som uppstår när man byter riktning i traditionella skär, säger Ann-Marie Pendrill.

Lättare att lära ut alternativ åkteknik

Tidigare studier av skridskoteknik utgår ofta från filmer och sensorer för att beskriva professionella spelares åkning. Resultaten presenteras ofta till exempel som att vinkeln i knät ska vara ett visst antal grader för bäst resultat. Däremot brukar den här typen av forskning inte ha någon koppling till fysikaliska och fysiologiska principer.

– Därför är det extra intressant att se hur grundläggande fysikaliska begrepp kommer in i verkligheten. De här forskningsresultaten kan bidra till effektivare skridskoåkning för ishockeyspelare, samt en stadigare teoretisk grund för att lära ut alternativa åktekniker. De kan också bli inspirerande lektionsexempel och spännande projektarbeten för ishockeyintresserade gymnasister och studenter, säger Ann-Marie Pendrill.

Vetenskaplig artikel:

Forces on hockey players: vectors, work, energy and angular momentum. European Journal of Physics

Kontakt:

Ann-Marie Pendrill, professor, Nationellt resurscentrum för fysik, Lunds universitet, ann-marie.pendrill@physics.gu.se
Urban Eriksson, forskare, Nationellt resurscentrum för fysik, Lunds universitet, urban.eriksson@fysik.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera