Händer håller i mobiltelefoner.
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Att ständigt vara aktiv på nätet premieras och uppmuntras av samhället. Därför har vi också börjat acceptera att människor beter sig allmänt ohyfsat mot oss. Mobilen går före allt. Det menar Nanna Gillberg på Handelshögskolan i Göteborg. 

Det pratas mycket i arbetslivet om betydelsen av social kompetens men innebörden i begreppet är inte lika tydligt. Nanna Gillberg forskar om hur digitalisering och medialisering påverkar normer, värderingar och det sociala klimatet. Hon ser en förskjutning av vad som menas med social kompetens.

– Vi anses vara socialt kompetenta om vi nätverkar, gillar och delar med våra mobiler. Men vad händer med stämningen och våra relationer när vi prioriterar att dokumentera och lägga ut det vi är med om i sociala medier, istället för att uppleva tillsammans med de som är där, säger Nanna Gillberg, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– Få saker signalerar på ett lika tydligt sätt att du förlorat intresset för den du umgås med som att ta fram och börja titta på mobilen. Trots det har beteendet att, i umgänge med andra, unna sig ideliga mobil-timeouter blivit något självklart.

Varnar för möten där ingen är närvarande

Att interagera med sin mobil, i stället för med personen mittemot vid bordet, är inga konstigheter idag. Så gör många.

– Men resultatet av att vår uppmärksamhet ständigt är delad mellan den fysiska och digitala världen är att massor av sammanhang kommer att befolkas av personer som bara är fysiskt närvarande. Mentalt är de någon annanstans, upptagna med att berätta för publiken på nätet hur fantastiskt de har det. Det påverkar stämningen och det sociala klimatet genom att nerv, närhet och ömsesidighet försvinner.

Flera forskare har slagit larm om att  beroendet av mobiler har likheter med beroendet av droger. Och det är ett beroende som Nanna menar är sanktionerat av samhället.

– Att vi är beroende av mobilkonsumtionen förefaller ganska uppenbart när man studerar vår mobilanvändning och hur vi försakar mer och mer av det övriga livet för att få tillbringa ytterligare tid med skärmarna.

Samhället och myndigheter är del av problemet

Hon menar att skärmarna associeras med framtiden, effektivitet och produktivitet. När det står på löpsedlar om att bryta beroendet av mobilen, så handlar det alltid om att ta en paus, kanske under semestern.

– Samhället och myndigheter uppmuntrar oss att fortsätta, inte att sluta, säger Nanna Gillberg.

Nanna Gillberg presenterar sin forskning kring vårt mobilanvändande i boken Påsatt och avskärmad – i en uppkopplad värld.  I den tar hon också upp att vi börjat ställa krav på att vår verklighet ska anpassas efter hur det är på nätet.

Kontakt
Nanna Gillberg, nanna.gillberg@gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera