Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Många appar frågar efter personuppgifter när man laddar ner den till sin mobila enhet. Ofta helt i onödan. Forskare vid Karlstads universitet ska nu kartlägga problemen. Syftet är att skapa pålitliga smarta miljöer som ger människor kontroll och överblick över sina enheter.

Det finns många problem med smarta enheter med avseende på säkerhet och personlig integritet. Det går till exempel att spåra personer och kartlägga deras aktiviteter.

– När man använder smarta enheter behöver man ange en rad personliga uppgifter, säger Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Men, varför behöver min belysningsapp veta mitt namn, adress och e-post för att fungera?

Hon leder ett nytt projekt som ska kartlägga problemen i syfte att höja säkerheten för nästa generations smarta enheter och miljöer.

– Ofta behöver vi ange onödigt mycket information. Genom det här projektet hoppas vi kunna ta fram en prototyp för olika komponenter som kan säkra den personliga integriteten. På så sätt kan vi visa att det faktiskt går att göra det på ett integritetsvänligt sätt.

Användaren ska få större kontroll

Projektets huvudsakliga mål är att höja säkerheten för användaren med hjälp av den senaste tekniken i identitetshanteringssystem. I detta ingår till exempel att ge användaren möjlighet att interagera i ett sekretessvänligt läge, till och med anonymt, och samtidigt kunna identifiera falska identiteter som användaren kommer i kontakt med.

– Projektet ska resultera i pålitliga smarta miljöer som ger människor kontroll och överblick över sina enheter. Vi kommer att se över hur smarta enheter hanteras. Hur kopplas de upp mot nätverk, hur identifieras de och hur kan man göra detta på ett mer effektivt och integritetsvänligt sätt? säger Simone Fischer-Hübner.

Fotnot:

Projektet SURPRISE, Secure and Private Connectivity in Smart Environment, ska pågå i 5 år och finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning.

Kontakt:

Simone Fischer-Hübner, professor i datavetenskap vid Karlstads universitetsimone.fischer-huebner@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera