Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vissa kvinnor som drabbats av bröstcancer behöver inte strålbehandling efter bröstbevarande kirurg, visar forskning från region Örebro. Och de som behöver strålbehandling kan få denna en gång, strax efter operationen – och slipper upprepade behandlingar under flera veckors tid.

En del av de kvinnor som är i 60-årsåldern och uppåt har en liten tumör med låg risk för återfall. Det gör att de kan avstå från strålbehandling och ändå uppnå ett bra resultat.

– I ett av mina delarbeten har vi tittat på en så kallad lågriskgrupp. De har en snällare typ av bröstcancer och där har vi avstått från att ge strålbehandling och ger enbart antihormonell tablettbehandling efter operationen, säger Åsa Wickberg, överläkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Forskningsresultatet visar att risken för återfall efter fem år är låg. Det talar för att den här gruppen skulle kunna avstå från strålbehandling. Resultaten har redan bidragit till att en del kvinnor i Sverige inte har behövt genomgå den här behandlingen.

Strålning en gång direkt efter operationen
– Universitetssjukhuset Örebro var det första sjukhuset i Sverige som införde intraoperativ brachyterapi (IOBT) för fem år sedan. Det är en strålbehandlingsmetod som är ett alternativ till den traditionella metoden som består i strålbehandling varje vardag under 3-5 veckor, säger Åsa Wickberg.

Fördelen med IOBT är att behandlingen kan ges vid ett tillfälle och att det sker samma dag som operationen. Man slipper då de dagliga resorna in till sjukhuset.

– Efter att vi har tagit bort tumören i bröstet förs en kula ner där. Vi har gjort en egen applikator som vi är ensamma om att använda oss av. Tack vare den kan vi få strålbehandlingen mera precis på området som ska behandlas, avslutar Åsa Wickberg.

Avhandling:
Omitting radiotherapy in women ≥ 65 years with low-risk early breast cancer after breast-conserving surgery and adjuvant endocrine therapy is safe

Kontakt:
Åsa Wickberg, överläkare vid Kirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län, asa.wickberg@regionorebrolan.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera