Artikel från Högskolan i Skövde

Regelbundna mikropauser i en massagefåtölj får människor att må bättre på jobbet bara efter bara några veckor. Men psykiska och fysiologiska aspekter hos individer kan förbättras ”bara” genom att arbetsplatser deltar i en studie om hälsa på arbetsplatsen.

Det visar Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, i en avhandling. Resultatet är en aning förvånande, medger Jasmin Müller.

– Inledningsvis i forskningen fokuserade jag främst på att undersöka om tiominuters raster i en massagefåtölj tre gånger i veckan hade effekt på medarbetarnas fysiska och psykiska mående. Efter åtta veckor kunde jag konstatera; ja, så var fallet. Såväl enkätsvar som uppföljande blodtrycks- och pulsmätningar visade det. Men mer överraskande var att kontrollgruppen i studien, som inte använde fåtöljen, också mådde bättre.

Friska arbetsplatser blir viktigare
Branscherna och arbetsplatserna i studien var skilda. Alltifrån personalgrupper inom sjukvård som inom bilindustrin deltog. Med i liknande grad samma, positiva, resultat.

– Det tyder på att det går att förbättra hälsoläget på arbetsplatsen genom att ökat fokus på hälsofrågan. För det var troligen just det som arbetsplatserna och cheferna i studien gjorde.

– Vi kan inte förvänta oss att förändringen sker omgående. Men kan vi hålla i ett hälsofrämjande och förebyggande arbete över tid, som också är längre än de åtta veckor som var fallet i min avhandling, kan det göra stor skillnad.

Att vi mår bra och håller oss friska kommer inte bli mindre betydelsefullt. Tvärtom.

– I framtiden kommer vi sannolikt att behöva jobba högre upp i åldrarna. Då har samhället inte råd med att vi blir sjuka. Trenden med ökade sjukskrivningar behöver vändas. Friska arbetsplatser är och kommer därför att förbli, väldigt viktiga.

Kontakt
Jasmin Müller, adjunkt i folkhälsovetenskap, Högskolan i Skövde, jasmin.muller@his.se, 0500-448466, 073-986 93 31

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera