Kvinnor med bröstcancer som tränar under sin cytostatikabehandling mår bättre på både kort och lång sikt. Det visar forskning vid Karolinska universitetssjukhuset

Studien OptiTrain syftar till att utvärdera vilken typ av träning som har bäst effekt för den som behandlas för bröstcancer med cytostatika. Deltagarna i studien ska följas under en längre tid, men redan nu är hälsoeffekterna tydliga och det går att slå fast att kvinnorna känner sig starkare.

Kvinnorna som deltar i studien har fått ett personligt träningsprogram och har tränat i ett gym på onkologiskt rehabcenter på Karolinska Universitetssjukhuset, där de själva bokade in sig två gånger i veckan under den 16 veckor långa behandlingstiden.

Effekterna av träningen kvarstår vid uppföljningen, nu ett år efter att träningen avslutades.

Mindre biverkningar
Därtill syns en rad positiva effekter som förbättrad livskvalitet, mindre symptom av behandlingen, lättare att bibehålla vikten och ökad muskelstyrka.

– Många tycker det är kämpigt att gå till ett vanligt gym – men här på Karolinska kan man hänga av sig peruken och gå in och träna, alla ser lika ut. Alla har en coach i gymmet, en sjuksköterska eller fysiolog som peppar och kollar att de som är med i studien tränar på rätt nivå, berättar Yvonne Wengström, onkologisjuksköterska och professor, och ansvarig för studien.

Totalt deltar 240 kvinnor i studien och hittills har 1-årsuppföljningen avslutats. Femårsuppföljningen startar i mars och avslutas maj 2019. Deltagarna har fått bära aktivitetsmätare, svarat på frågeformulär om livskvalitet och biverkningar, blodprover har tagits och några har genomfört muskelbiopsier och intervjuer.

Målet med forskningstudien är att minska biverkningarna av cytostatikabehandlingen, som cancerrelaterad trötthetsmärta och att muskelstyrkan påverkas negativt av cytostatikan. Intervjuerna genomfördes för att ta reda på hur kvinnor upplever hur det är att träna under behandling för en bröstcancersjukdom.

– Många är trötta på etiketten ”bröstcancer”, och tycker det är skönt att kunna tala om att man försöker leva så normalt som möjligt och ”så tränar jag”, fortsätter Yvonne Wengström.

Ett fortsatt stöd efter studien görs genom ett samarbete med Friskis & Svettis, med prova-på-träning och inspirationsföreläsningar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera