Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

För att kunna anpassa en produkt efter nya behov måste man förstå orsakerna till de designbeslut som gjordes för originalprodukten.
– Men det är inte så vanligt att en industridesigner dokumenterar orsakerna och argumenten bakom designbeslut. Det är ett problem för många inom tillverkningsindustrin, säger Morteza Poorkian vid Jönköping University.

Hon presenter nu metoder för att fånga upp, strukturera och dela designbeslut som tagits under produktutvecklingsprocessen, i en doktorsavhandling vid Tekniska Högskolan, Jönköping University.

– Jag intervjuade en designer om en produkt som han hade utvecklat för två år sedan, och han kom inte ens själv ihåg orsakerna till alla sina designbeslut.

Nödvändigt med design rationale
Design rationale är en förklaring till orsakerna bakom designbeslut. Det är nödvändigt att ha tillgång till den informationen, särskilt när man utvecklar nya varianter av produkter för att möta kundernas olika behov. Det gör också företaget mindre sårbart när en industridesigner går i pension eller byter jobb.

Att kunna ta fram en ny variant utifrån en grundläggande design, som tidigare har utvecklats och testats, enligt nya kunders krav, är en konkurrensfaktor för många tillverkningsföretag. För att effektivt skapa en ny variant är det viktigt att förstå avsikten och bakgrunden för designen, och att ha tillgång till design rationale kan vara avgörande.

– Det jag har försökt göra är att utveckla lösningar för att fånga in, klassificera och strukturera design rationale från designers, säger Morteza Poorkiany. Jag har också studerat hur man kan göra informationen tillgänglig för andra som behöver den.

En annan viktig del av hans forskning är att kunna använda design rationale i automatiserade designsystem. Designautomatisering är ett effektivt sätt att minska kostnader och ledtider för många designaktiviteter som inte bygger på kreativitet.

Morteza Poorkiany har samarbetat med två internationella tillverkningsföretag som har utvärderat och gett feedback om metoderna och verktygen i hand avhandling.

Avhandlingen:
Managing design rationale in the development of product families and related design automation systems

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera