Isbrytaren Oden. Bild: Stockholms universitet
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tusentals spår efter isberg i havsbotten vittnar om hur Antarktis is hastigt bröts upp och drog sig tillbaka i området runt Pine Island Bay för mer än 10 000 år sedan. En liknande situation kan uppstå igen bland annat på grund av varmare havsvatten som når fram till isfronten.

De nya rönen är resultatet av ett samarbete mellan Stockholms universitet, Cambridge University och British Antarctic Survey.

Tusentals märken och spår i havsbotten utanför västra Antarktis som orsakades av isberg som bröts loss från packisen för drygt 10 000 år sedan har kartlagts av den svenska isbrytaren Oden och en blandad besättning med forskare från Sverige och Storbritannien. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature och sprider nytt ljus över hur snabbt packisen en gång försvann från området runt Pine Island Bay i västra Antarktis.

Skrapspår i havsbotten i Antarktis. Bild: Stockholms universitet

Pine Island-glaciären är 250 km lång och två km tjock, och redan idag den snabbast smältande glaciären i Antarktis. Genom att kartlägga och analysera 10 831 skrapspår i havsbotten utanför den och grannen Thwaites glaciär har forskarna kunnat konstatera att de båda hålls på plats av de istungor som sticker ut i vattnet där glaciärerna möter havet. När istungorna bryts upp minskar glaciärernas stabilitet och de kan snabbt kalva av isberg och retirera ända upp på land. Denna process, som kallas MICI (Marine Ice Cliff Instability) inträffade förra gången mellan 11 000 och 12 000 år sedan under klimatförhållanden som liknar de som gäller idag.

– Vi har visat att MICI inte bara är ett historiskt fenomen utan sannolikt kommer hända igen. Det skulle i sådana fall innebära att Antarktis isar på ett flertal ställen kan minska snabbare än vi tidigare räknat med, säger Marin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet och en av författarna av studien.

Artikel:
“Evidence of marine ice-cliff instability in Pine Island Bay from iceberg-keel plough marks” av Matthew G. Wise, Julian A. Dowdeswell, Martin Jakobsson och Robert D. Larter (sammanfattning och fulltext), Nature

Kontakt:
Professor Martin Jakobsson på 073-619 14 09 alternativt martin.jakobsson@geo.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera