Tema

Liten havsreptil från juraperioden hittad

Ännu en ny sorts havsreptil från dinosauriernas tidsålder har identifierats av svenska och tyska forskare. Arminisaurus schuberti var en sorts plesiosaurus som simmade runt i det hav som för 190 miljoner år sedan sträckte sig över Tyskland. 

De fossila benen från den utdöda långhalsade marina reptilen grävdes fram i ett lerbrott nära Bielefeld i nordvästra Tyskland under tidigt 80-tal. Benen visade sig tillhöra en art som inte var känd sedan tidigare och nu har paleontologer vid Naturkunde-Museum Bielefeld och Uppsala universitet beskrivit den och gett djuret ett namn, Arminisaurus schuberti. Inspiration till namnet kommer från den germanske militära ledaren Arminius som besegrade tre romerska legioner vid Teutoburgerskogen nära Bielefeld år 9 och Siegfried Schubert, amatörpaleontologen som säkrade lämningarna för vetenskapliga studier.

– Plesiosaurier hörde till de mest framgångsrika marina rovdjuren under dinosauriernas tidsålder. En del, som den berömde Liopleurodon, var kolossala rovdjur, upp till 15 meter långa. De var motsvarigheten till vår tids vithajar och späckhuggare, säger forskaren Sven Sachs vid Naturkunde-Museum Bielefeld.

Tidigare i år identifierades en annan marin reptil från Tyskland av samma forskare.

Nätt jägare i urtida ocean
I jämförelse med de allra största var Arminisaurus en nätt figur, bara omkring tre till fyra meter lång. Förmodligen jagade den fisk i det urtida hav som täckte Tyskland under juraperioden.

Rekonstruktion av Arminisaurus schuberti som visar bevarade skelattdelar. Bild: Joschua Knüppe

De bevarade benen från Arminisaurus skadades av tunga maskiner men tillräckligt mycket bevarades för att kunna klassificera djuret som en tidig släkting till de gigantiska plesiosaurierna som kallas pliosaurier. Ungefär 40 procent av skelettet kunde tas till vara, inklusive delar av skallen, ryggraden och benen.

– Arminisaurus är viktig eftersom den levde under tidig jura och vi har väldigt få identifierbara plesiosaurfossil från den tiden. Bara två andra sådana fossil från det här mystiska tidsintervallet i plesiosaurus evolution har namngetts tidigare. Det gör Arminisaurus till ett väldigt viktigt tillskott till denna grupp, globalt sett, säger Benjamin Kear, intendent vid Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Ledtrådar till Krita-tidens pleiosaurier
Studien visar också att Arminisaurus delade många karaktärsdrag med plesiosaurier som levde 50 miljoner år senare, under krita. Informationen från det nya fossilet kommer att hjälpa forskarna att förstå pliosauriernas tidiga utveckling och mångfald.

Fynden beskrivs i den paleontologiska tidskriften Alcheringa. Den vetenskapliga artikeln som beskriver Arminisaurus kommer att publiceras i en specialutgåva av den paleontologiska tidskriften Alcheringa. Skelettet kommer att ställas ut på Naturkunde-Museum Bielefeld.

Kontakt:
Benjamin Kear, Evolutionsmuseet, Uppsala universitet
Tel: 018-471 2792, 070-8188782,
e-post: benjamin.kear@em.uu.se

Artikel:
”A rare new Pliensbachian plesiosaurian from the Amaltheenton Formation of Bielefeld in northwestern Germany.”, Sachs, S. & Kear, B.P. (2017), Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology”

Läs också

Levandefödsel gör dig social
13 december, 2017 | Lunds universitet
Nya blandare spar varmvatten
12 december, 2017 | RISE Research Institutes of Sweden
Stora näringsförluster vid skogsbränder
12 december, 2017 | Lunds universitet
Starka kopplingar mellan Saturnus och dess ringar
11 december, 2017 | Institutet för rymdfysik

Vi finns där du är @forskningsnyhet

Liten havsreptil från juraperioden hittad

 lästid ~ 2 min