Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När mikroplaster i havet kommer in i djur och växter följer farliga föroreningar med. Mikroplaster från polyestertyger står för stora utsläpp. Produktionen av polyestertyger måste ändras för att minimera utsläppen, visar en forskningsrapport från Mistra Future Fashion. Studien avvisar också larmrapporterna om att det är fleecetygerna som står för de värsta mikroplastutsläppen.

För att minimera mikroplast från polyestertyger som hamnar i havet och utgör ett hot mot havsmiljön, måste produktionen av polyestertyger ändras. Mistra Future Fashion kommer nu med nya forskningsresultat där forskare och industripartners har undersökt förhållandet mellan tygegenskaper och fibersläpp hos polyestertyger.

Mikrostorlekspartiklar av plast, så kallad ”mikroplast” har visat sig vara ett miljöproblem i marina och kustvatten. De oljebaserade mikroplastikpartiklarna drar till sig föroreningar som normalt inte är lösliga i vatten. När mikroplasterna kommer in i djur och växter i vattenmiljön, följer farliga föroreningar med.

Forskare på Swerea IVF har nu undersökt förhållandet mellan egenskaper hos polyestertyg och mikroplastfällning. De har en gjort experimentell utvärdering av huruvida fibersläpp av mikroplast från olika typer av polyestertyger hänger ihop med konstruktionsparametrar. Projektet omfattade tre företag; H&M, Filippa K och Boob Design.

Fleece frikänns

Studien visade att tyger av återvunnen polyester inte släpper mer mikroplaster än tyger gjorda av jungfrufiber. Oron för att fleece-materialet från återvunnen polyester skulle vara en viktig orsak till mikroplastproblemet beror antagligen på att fleece är ett material som traditionellt har tillverkats av återvunna PET-flaskor som är gjorda av plast, menar forskarna.

– Det finns några alarmerande påståenden att mikroplaster kan kopplas till polyesterväv från exempelvis återvunna PET-flaskor, och vi ville verifiera om detta var sant. Efter vår studie kan vi konstatera att inget i vår forskning stödjer det påståendet, menar Sandra Roos, Swerea IVF.

Enligt de preliminära resultaten minskas risken för mikroplast-fällning från plagg om:

  • Borstning undviks
  • Skärning med ultraljud appliceras vid tillskärningen inför sömnad
  • Mikropartiklar på tyger avlägsnas redan i produktionssteget

 

De tre viktigaste rekommendationerna baserade på resultatet av studien är:

  • Avlägsna mikropartiklar, oavsett ursprung, från tyger redan i produktionssteget eftersom källans utsläpp är lättare att hantera än diffusa utsläpp under användningsfasen.
  • Differentiera mellan fibrer och andra mikropartiklar som fäller från tyger:
    – Testmetoden måste kunna skilja vilken typ av mikrostorlekspartikel som ingår i siffrorna
    – Undersök om fibrer eller andra mikropartiklar är mest relevanta för miljöpåverkan
  • Utveckla en standardiserad testmetod för mikroplastfällning från tyger. Erfarenheterna från metodutveckling i detta projekt kan användas för framtida arbete med utveckling av en standardiserad metod.

När mikropartiklar samlas in (helst med torra metoder) ska de kasseras på ett säkert sätt, är en annan slutsats från studien.

Mer forskning behöver utföras för att bekräfta resultaten av denna studie, hävdar forskarna. Eftersom det inte finns någon standardiserad testmetod bestod den första delen av projektet av att utveckla en trovärdig metod.

Rapporten: Microplastics shedding from polyester fabrics

Kontakt:
Sigrid Barnekow, Programchef, Mistra Future Fashion, Telefon: +46 703955468, mejl: sigrid.barnekow@mistrafuturefashion.com“>sigrid.barnekow@mistrafuturefashion.com
Dr Sandra Roos, forskare, Swerea IVF, Telefon: +46 317066117, mejl: sandra.roos@swerea.se

Mistra Future Fashion är ett forskningsprogram om hållbart mode och verkar för en framtida positiv modeindustri. Visionen är att möjliggöra ett systemskifte till en hållbar industri. Programmet håller unikt ett systemperspektiv och arbetar tvärvetenskapligt i ett stort konsortium med över 50 forsknings- och industripartners. Programmet finansieras primärt av Mistra och leds av RISE.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera