Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett vanligt blodprov kan avslöja din biologiska ålder – hur gammal din kropp egentligen är. Det visar forskning från Uppsala universitet.

– Med den här kunskapen kan det vara lättare att motivera medicinska behandlingar eller få en patient att ändra livsstil och samtidigt kunna följa effekten av behandlingen, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet och en av författarna till artikeln.

När vi åldras förändras kroppen och de olika organen. Livsstilsfaktorer som rökning eller stress påverkar de molekylära processerna och därmed också hur snabbt vi åldras.

Proteiner under luppen
Nu har forskare vid Uppsala universitet hittat att man genom ett vanligt blodprov kan se hur ens livsstil påverkar kroppens ålder. I en studie har de analyserat ett antal proteiner i blodprov från 1000 personer.

– Genom att analysera proteiner i blodprov kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten.

– Till exempel rökning och läsk ökar den biologiska åldern med upp till 6 år, medan att äta fet fisk, dricka måttliga mängder kaffe och motionera motverkar åldrandet i samma utsträckning, säger Ulf Gyllensten.

Fungerar även med torkat blod
Att ha kunskap om en individs biologiska ålder och följa förändringar av den under till exempel en medicinsk behandling eller livsstilsförändring, kan göra det lättare för läkare att motivera en patient till att fullfölja behandlingen eller att hålla fast vid den nya livsstilen.

Det går också att analysera proteinprofilen i torkade blodfläckar, vilket öppnar helt nya möjligheter använda sig av proteinprofilen inom kriminaltekniska utredningar för att skapa en “fantombild” med grundläggande kroppsdrag hos en gärningsman, utifrån ett biologiskt prov på en brottsplats.

Artikel
Protein profiling reveals consequences of lifestyle choices on predicted biological aging Enroth, Bosdotter Enroth, Johansson & Gyllensten

Kontakt:
Stefan Enroth, stefan.enroth@igp.uu.se
Professor Ulf Gyllensten, ulf.gyllensten@igp.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera