Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Träning på egen hand är värt mödan för dem som opererats för lungcancer. Ett år efter operationen är deras livskvalitet på samma nivå som hos friska personer. Det visar Barbara Brocki i sin doktorsavhandling i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet.

– Jag kan nu säga till patienterna att det går att komma tillbaka till ett normalt liv efter lungcanceroperationen, och att egna insatser är lika viktiga som handledda träningspass, säger Barbara Brocki som är verksam som fysioterapeut vid universitetssjukhuset i danska Ålborg där hon genomfört sina doktorandstudier.

Den förväntade livslängden efter lungcanceroperationer har ökat vilket innebär att allt fler är beroende av rehabilitering.

I en av avhandlingens studier visar Barbara Brocki och hennes medförfattare hur patienter som promenerar återfår sin livskvalitet, både som kroppsligt och psykiskt välbefinnande. Trots att lungfunktionen är fortsatt nedsatt ligger livskvaliteten och förmågan att gå, ett år efter operationen, på samma nivå som för friska.

– Resultaten ger mig som behandlade fysioterapeut argument för att rekommendera fysisk aktivitet både i hemmet och i vården, säger Barbara Brocki.

Hennes avhandling innefattar också studier av styrkan i andningsmusklerna efter operationen. Resultatet visar att operationen i sig inte minskar kraften i musklerna. Däremot medför tidig andningsträning en förbättrad syresättning hos högriskpatienter.

Barbara Brocki lägger fram sin avhandling 23 november. Hennes handledare är Elisabeth Westerdahl vid institutionen för hälsovetenskap och medicin vid Örebro universitet.

Kontakt
Barbara Brocki, +45 41 40 4218 eller bcb@rn.dk

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera