Artikel från Stockholms universitet
24 augusti 2015

Så ska världens största radioteleskop leta efter vårt ursprung

De planerar för ett gigantiskt radioteleskop som är tillräckligt kraftfullt för att bevittna planeter, galaxer och svarta hål som föds – men också kraftfulla teknologiska civilisationer, om de finns. Astronomer samlas i Stockholm den 24-27 augusti för att bestämma hur världens största radioteleskop, SKA, ska omdana vår förståelse av universum – och vilka som bor i det.

Omkring 160 radioastronomer från 23 länder samlas i nästa vecka för att diskutera framtida forskning om universum med radioteleskopet Square Kilometre Array (SKA). När SKA är färdigbyggt och på plats i Sydafrika och Australien blir det världens största radioteleskop, med råge. När det kommer till att studera universum är SKA unikt – och en del av en ny tid för forskning om liv i universum.

– SKA är det första stora observatoriet där vi redan från ritbordet, åratal i förväg, planerat fascinerande observationer såsom att mäta upp fenomen som radioblixtar från avlägsna stjärnexplosioner – kanske till och med tecken på eventuella utomjordiska civilisationer, säger Robert Braun, vetenskaplig projektledare för SKA.

Jätteprojektet – ett globalt samarbete mellan 10 länder, bland dem Sverige – är just nu inne på sin konstruktionsfas. År 2018 börjar bygget med att placera hundratals antenner i ökenlandskap i Sydafrika och i Australien.

– Målen för SKA är inte bara spännande och inspirerande de är också extremt högt ställda och kräver att vi förbereder oss väl. Nu i Stockholm bildar vi forskarteamen som ska se till att våra visioner också blir verklighet, säger Robert Braun.

Garrelt Mellema, professor i astronomi vid Stockholms universitet, kommer leda diskussioner om hur SKA ska belysa den kosmiska gryningen, den hittills okända tiden i universums historia då de första stjärnorna började lysa över 13 miljarder år sedan. Han ser fram emot spännande diskussioner – både i konferensrummen och ute bland Stockholms sevärdheter.

– Det blir intensiva dagar så vi ska koppla av med ett besök till Stadshuset och Blå hallen. Med tanke på SKA:s möjligheter kan en del av forskarna sikta på att återvända dit någon gång i framtiden!

På konferensen dagordning finns några av vår tids största frågor: Hade Einstein rätt om gravitationen? Hur såg universum ut då de allra första stjärnorna tändes? Hur byggs galaxer som Vintergatan? Vad är den mörka energin som gör att universum expanderar allt snabbare? Kan vi se hur nya planeter bildas runt andra stjärnor? Och – kanske mest eggande av allt – är vi ensamma?

Värdar för konferensen är Stockholms universitet, Onsala rymdobservatorium och Chalmers tekniska högskola, samt SKA-organisationen. Konferensen äger plats i Wenner-Gren centrum.

Mer om SKA

Mer om SKA: http://sweden.skatelescope.org

Projektet Square Kilometre Array (SKA) är ett internationellt samarbete för att bygga världens största radioteleskop. Det leds av SKA-organisationen med säte vid Jodrell Bank-observatoriet i Storbritannien. SKA kommer att genomföra forskning som kommer att omvandla vår förståelse för universum och fysikens fundamentala lagar, det kommer att bevaka himlen i aldrig tidigare skådad detalj, och kommer att kunna kartlägga den hundratals gånger snabbare än någon anläggning som finns idag.

SKA är inget enskilt teleskop. Istället är det en samling av teleskop, eller antenner, som placeras ut över långa avstånd i uppställningar eller antennmattor. SKA ska byggas i två etapper: Fas 1 (som kallas SKA1) i Sydafrika och Australien, och fas 2 (SKA2) som expanderar in i andra afrikanska länder samtidigt som också den australiska delen utökas.

Organisationen har stöd av 10 medlemsländer – Australien, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige och Sydafrika. Den har fört samman några av världens bästa forskare, ingenjörer och policymakare, samt fler än 100 företag och forskningsinstitut från 20 länder för att konstruera och utveckla teleskopet. SKA ska börja byggas 2018 och de första vetenskapliga observationerna väntas 2020.

Sverige representeras i SKA-organisationen av Onsala rymdobservatorium, den svenska nationella anläggningen för radioastronomi. Onsala rymdobservatorium drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet och har Institutionen för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola som värdinstitution.


Kontaktinformation
För ytterligare information Robert Cumming, Onsala rymdobservatorium, pressansvarig för SKA i Sverige, e-post robert.cumming@chalmers.se, mobil +46 (0)70 493 3114 Garrelt Mellema, professor vid institutionen för astronomi, Stockholms universitet, e-post garrelt.mellema@astro.su.se, mobil +46 (0)70 468 2585 Konferensens hemsida: https://indico.skatelescope.org/event/342/page/4

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera