Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 oktober 2014

Neurotiska personlighetsdrag ökar risken för Alzheimers

Kvinnor som är oroliga, stresskänsliga och/eller lynniga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, där 800 kvinnor följts under nära 40 år.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology, tog sin början 1968 då 800 kvinnor i Göteborg svarade på ett personlighetstest, som bland annat mätte hur neurotiska och utåtriktade de var.

Kvinnorna i studien fick svara på om de varit med om längre perioder av hög stress, och deras minne testades också. Vid uppföljningen 2006, nästan 40 år senare, hade ungefär var femte av dessa kvinnor utvecklat demenssjukdom.

– Vi kunde se att de kvinnor som utvecklat alzheimer oftare hade haft en neurotisk läggning i det personlighetstest de gjorde 40 år tidigare. Hos de kvinnor som samtidigt utsatts för en längre period av stress såg vi ett tydligt statistiskt samband, säger Lena Johansson.

Människor som har en neurotisk personlighet blir lätt bekymrade, oroliga och lynniga. De har ofta svårigheter att hantera stress.

– Vi vet redan att det finns många faktorer som påverkar risken för att utveckla demenssjukdomar. Personligheten kan avgöra vårt beteende, vår livsstil och hur vi reagerar på stress, och därigenom också påverka risken för alzheimer, säger Lena Johansson, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Utåtriktade eller introverta personlighetsdrag i sig ökade inte risken för alzheimer, men kvinnor som var tillbakadragna och samtidigt hade lätt för att bli bekymrade visade sig ha den högsta riskökningen i studien.

Tidigare alzheimerforskning har fokuserat på andra faktorer som utbildningsnivå, familjehistoria och gener. Detta är den första studien som följt personer från medelåldern till hög ålder, som visar vilken betydelse personligheten kan spela för risken att utveckla Alzheimers sjukdom.

– Det finns studier som visat att långvarig stress kan öka risken för alzheimer, och vår huvudhypotes är att det är stressen i sig som är skadlig. Den som är neurotiskt lagd är mer stresskänslig än andra, säger Lena Johansson.

Artikeln Midlife personality and risk of Alzheimer’s disease and distress: a 38 year follow-up publiceras i Neurology den 1 oktober 2014.

Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är en av våra stora folksjukdomar. Bara i Sverige är över 100 000 personer drabbade. Det är sjukliga förändringar i hjärnans nervceller som orsakar sjukdomen, som framförallt drabbar minnet. Sjukdomen leder ofta till en för tidig död. Det är fortfarande inte klarlagt vad som utlöser det sjukdomsförlopp i hjärnan som leder till alzheimer.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera