Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 april 2014

Mag-tarmkanalens insida ”bara” som 1 rum och kök

Ytan på mag-tarmkanalens insida har länge antagits vara mellan 180 och 300 kvadratmeter. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan via ny mätteknik visa att läroböckerna har fel.

– I själva verket är mag-tarmkanelens insida bara stor som ett rum och kök, säger forskaren Lars Fändriks.

Matsmältningskanalen, som går från munnen via matstrupen och vidare genom kroppens tarmar, är hos en vuxen människa omkring fem meter lång och uppbyggd med mängder av veck och utskott.

Tidigare beräkningar, som återges i uppslagsverk och läroböcker, anger att ytan på mag-tarmkanalens insida är mellan 180 och 300 kvadratmeter – som en tennisplan eller ännu större.

En ny studie från Sahlgrenska akademin, som publiceras i Scandinavian Journal of Gastroentorology, visar att dessa mått är felaktiga.

Forskarna Lars Fändriks och Herbert Helander har med hjälp av ny mätteknik kunnat fastställa att ytan på mag-tarmkanalen hos en frisk vuxen människa ”bara” är mellan 30 och 40 kvadratmeter.

Den absolut största delen utgörs av tunntarmen. Tjocktarmens yta uppgår till cirka 2 kvadratmeter; munhåla, matstrupe och magsäck är tillsammans mindre än 1 kvadratmeter.

Att forskarna därmed reducerat mag-tarmkanalen från en tennisplan till en halv badmintonbana är, enligt Lars Fändriks, överraskande:

– Det kan tyckas vara en kuriös upptäckt, men måtten på tarmkanalens inneryta har stor betydelse för närings- och läkemedelsupptag, och för att förstå hur slemhinnan skyddar kroppen mot påverkan från aggressiva faktorer i tarminnehållet, säger han.

De tidigare oprecisa måttuppgifterna har enligt Göteborgsforskarna sin förklaring:

– Mag-tarmkanalen är ett dynamiskt organsystem som ligger svårtillgänglig i bukhålan och därför är svår att mäta. Eftersom mätningen dessutom görs vid obduktion eller vid bukoperation, då vävnaderna är förslappade, är det lätt att få felaktiga mätvärden, säger Herbert Helander.

Göteborgsforskarna har i sin mätning använt data från röntgenundersökningar kompletterat med egna studier av mag-tarmkanalens mikroskopiska uppbyggnad, där forskarna med hjälp av fiberoptisk inspektion tagit slemhinneprover från tarmen.

Forskarna understryker att de nya måtten gäller för en vuxen frisk ”medelperson”: tarmens längd och yta varierar mellan personer, och på individnivå påverkas ytan sannolikt av diet och livsföring.

– Rent anatomiskt räcker en yta på 30 – 40 kvadratmeter väl till för näringsupptaget. Den mindre ytan är också logisk eftersom den innebär en lägre risk för påverkan från tarminnehållet, säger Herbert Helander.

FAKTA
Artikeln Surface area of the digestive tract – revisited publicerades i Scandinavian Journal of Gastroenterology den 2 april. Länk till artikel:
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00365521.2014.898326

FAKTA TARMYTA
Mag-tarmkanalens huvudfunktion är matsmältning och näringsupptag. Tarmkanalen är också en viktig ”avkänningsstation” för kroppens immunsystem. Båda dessa funktioner behöver en stor yta. Samtidigt finns det gifter i tarminnehållet som följt med maten och bakterier som kan vara sjukdomsframkallande. Tarmens slemhinna fungerar som en barriär mot det skadliga innehållet – och då är liten yta en fördel.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera