Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 mars 2014

Rågknäckebröd mättar bättre än vetebröd

Den som äter knäckebröd med fullkornsråg till frukost upplever minskade hungerkänslor, ökad mättnadskänsla och minskat upplevt behov av att äta, jämfört med den som äter mjukt bröd bakat på vetemjöl. Det visar en ny studie utförd av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Knäckebrödet leder också till ett minskat energiintag efter en godtycklig lunchmåltid. När provportionerna knäckebröd utgjorde en större del av frukostens totala energiinnehåll blev resultaten bådestarkare och tydligare.

 – Resultaten visar tydligt att människor upplevde en större mättnad då de åt knäckebröd på fullkornsråg jämfört med vitt vetebröd och vi kunde visa att de också äter mindre vid nästa kommande måltid, säger docent Rikard Landberg, Institutionen för livsmedelsvetenskap vid SLU.

Två studier gjordes med 20 respektive 21 normalviktiga personer i åldrarna 25 till 53 år. Energiinnehållet i frukostarna och proportionerna energi i testprodukterna, skilde sig åt i de båda studierna.

I den första studien (med större portioner och högre energiinnehåll) var hunger och vilja att äta signifikant lägre efter att man ätit knäckebröd jämfört med mjukt vetebröd. Men det märktes ingen skillnad vare sig i mättnad eller i energiintag vid en efterföljande lunch. I den andra studien var portionsstorlekarna av knäckebröd mindre än i den första studien, samtidigt som det utgjorde en större del av frukostens totala energiinnehåll. Nu var mättnaden märkbart större, upp till 25 procent efter knäckebröd jämfört med vetebröd. Även hunger, behovet av att äta och energiintaget vid lunchen var cirka sju procent lägre. Skillnaderna var statistiskt signifikanta.

– Resultaten att råg ger mättnad kan ha betydelse för viktnedgång, men detta behöver visas i en långtidsstudie, säger Rikard Landberg.

Läs hela studien här: http://www.nutritionj.com/content/13/1/26/abstract

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera