Artikel från Institutet för rymdfysik

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 februari 2014

Instrument från Kiruna med vid månlandning

År 2016 kommer den ryska rymdfarkosten Luna-glob att landa på månens yta. Ombord finns det första svensktillverkade instrumentet som ska landa på en annan planet.

Instrumentet har utvecklas och byggs vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Instrumentet heter XSAN (eXtra Small Analyzer for Neutrals). Om allt går som planerat kommer XSAN att vara det första instrumentet byggt i Sverige som landar på ytan av en annan himlakropp.

Månen har ingen atmosfär och solvinden kan därför direkt träffa månens yta. När väte i solvinden reagerar med syre i månens mineraler, kan denna reaktion bygga upp de små mängder vatten som upptäckts i månens yta. XSAN kommer att studera hur solvinden påverkar månens yta, och kan därmed bidra till att svara på frågan om ursprunget till månens vatten.

I februari 2014 passerade projektet en viktig milstolpe. Forskargruppen vid IRF i Kiruna levererade de två första modellerna av instrumentet till sina ryska kollegor. En modell kommer att användas för mekanisk kontroll och den andra modellen för att kontrollera den termiska utformningen av instrumentet. I mars 2014, kommer den ryska gruppen till Kiruna igen för leverans av nästa XSAN modell, den elektriska modell som har samma elektriska funktioner som den slutgiltiga modellen.

– Vi är mycket glada för det här projektet, säger Martin Wieser, ansvarig forskare för XSAN. Den typ av mätningar XSAN kommer att utföra har aldrig tidigare gjorts vid månens yta. Utan dessa lokala mätningar vid ytan kan vi inte fullt ut förstå hur solvinden påverkar månytan. Framförallt hoppas vi på överraskande resultat, något som ofta blir följden av helt nya mätningar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera