Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 september 2012

Modetrender spreds snabbt i 1700-talets Europa

Samtidigt som Gustav III lanserade en nationell dräkt skapades en svensk modekultur under sent 1700-tal med starka europeiska influenser. Modeidéer spreds fort redan i det tidigmoderna Europa. Forskare vid Stockholms universitet har tittat närmare på hur modevaror och modebilder färdades över språkliga och geografiska gränser.

Professor Peter McNeil och filosofie doktor Patrik Steorn från Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet ingår båda i en svensk forskargrupp som deltar i det europeiska forskningsprojektet ”Fashioning the Early Modern: Creativity and Innovation in Europe, 1500-1800” som undersöker hur modeidéer spreds i Europa under tidigmodern period. Den 14-15 september kommer den svenska forskargruppen att presentera sina forskningsresultat under en forskningskonferens i London.

 – Det finns en serie frisyrbilder som publicerades under samma månad 1777 samtidigt i Sverige, Belgien och Frankrike. Modebilder cirkulerade väldigt fort i Europa. Och motiven användes inte bara som bildmotiv, utan även på porslin och på solfjädrar. De var väldigt populära och användes brett, säger Patrik Steorn.

Han har arbetat med att kartlägga om det fanns en inhemsk produktion av modebilder i Sverige eller om de importerades.

– De flesta bilderna som förekom i svenska dagstidningar under 1700-talet var importerade. Modeplanscher importerades ofta från Frankrike medan modekarikatyrerna kom från England. Karikatyrer från 1700- och 1800-talet visar hur man drev med förändringsivern i modet. Det skojades friskt med det aristokratiska franska modet och det mer vardagliga engelska modet. Innan upphovsrättslagstiftningen fått ordentligt fäste i Europa lånades bilder och modeidéer relativt fritt och färdades över geografiska gränser, säger Patrik Steorn. 

Förutom Patrik Steorn och Peter McNeil ingår även professor Klas Nyberg från projektets referensgrupp och Ann Grönhammar, förste intendent vid Livrustkammaren, i den svenska forskargruppen.

Forskningsresultaten kommer bland annat att leda till en stor utställning vid Victoria and Albert Museum i London med invigning i slutet av 2014. Utställningen kommer att utgöra en del av muséets permanenta galleri under 25 års tid. Patrik Steorn har själv deltagit i muséets referensgrupp som utvecklat ett koncept för 1700-talets urbana trender.

FAKTA
Forskningsprojektet ”Fashioning the Early Modern: Creativity and Innovation in Europe, 1500-1800” tilldelades 985 000 Euro för två år sedan och pågår mellan juni 2010-juni 2013. Projektet fick medel från HERA (Humanities in the European Research Area).

Den brittiska professorn Evelyn Welch leder forskningsprojektet med forskarlag från Sverige, Danmark, Finland och England i ett gemensamt finansieringssamarbete. Inom samma forskningsnätverk deltar även forskare från bland annat Italien och Frankrike.

Tidigmodern tid – syftar på den epok som infaller mellan början av nya tiden ca 1500 och franska revolutionen 1789. Termen är en direkt översättning av engelskans early modern time. (ne.se)

KONTAKT
Patrik Steorn, filosofie doktor vid Centrum för modevetenskap, mobil 0709-79 79 54, arbete 08-16 3470, e-post: patrik.steorn@ims.su.se

Peter McNeil, professor vid Centrum för modevetenskap, e-post: peter.mcneil@ims.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera