Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 maj 2012

Forskare: Svenskarna måste lära sig att borsta tänderna

Nästan alla svenskar borstar tänderna. Men bara en av tio gör det på ett sätt som verkligen förhindrar karies. Nu vill forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, lära svenskarna att borsta ordentligt.

De flesta svenskar borstar regelbundet tänderna med fluortandkräm. Men få av oss vet vilken som är den bästa borsttekniken, hur vi ska använda tandkrämen och vilken roll fluoren har för att förebygga karies.

Pia Gabre och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i två studier undersökt totalt 2 013 svenskar i åldrarna 15–16, 30–35, 60–65 samt 76–80 för att kartlägga våra tandborstningsvanor: hur ofta borstar vi och hur länge, hur ofta använder vi fluortandkräm, hur mycket tandkräm lägger vi på tandborsten och hur mycket vatten använder vi under och efter borstningen.

Resultaten visar att bara tio procent av befolkningen använder tandkrämen på bästa sätt.

– Generellt kan man säga att vi prioriterar att borsta tänderna, men mer på grund av sociala normer och för att känna oss fräscha i munnen än för att förebygga karies, säger Pia Gabre.

Enligt Pia Gabre skulle svenskarna kunna förbättra sin tandhälsa avsevärt om de lärde sig hur man maximerar effekten av fluortandkrämen. Samtidigt, visar studien, är 80 procent ganska nöjda med hur de sköter sina tänder.

– De flesta som vi intervjuade hade lärt sig borsta tänderna i barndomen, av sina föräldrar. Även om de därefter informerats om mer effektiva tandvårdsvanor fortsätter de borsta på samma sätt, säger Pia Gabre.

Forskarnas slutsats är att svenskarnas tandborstningskunskaper måste öka och att tandvårdsråden måste bli enklare, tydligare och lättare att efterleva.  

INFORMATION OCH FAKTA

Visste du att…
…25 procent av Sveriges tonåringar inte borstar tänderna regelbundet
…bäst på att borsta är kvinnor under 35 år
…omkring var fjärde svensk tror att fluorens huvuduppgift är att ”hålla munnen fräsch”
…över 70 procent av vuxna svenskar har aldrig instruerats i hur tandkrämen ska användas
…mellan 55 och 75 procent sköljer munnen efter borstning

Tandforskarens råd
• Använd tandkräm minst 2 gånger varje dag, efter frukost och före sänggående.
• Om du ofta får hål i tänderna använd tandkräm med högre fluorinnehåll.
• Undvik att skölja bort tandkrämen med vatten.

Studien Fluoride toothpaste and toothbrushing; knowledge, attitudes and behaviour among Swedish adolescents and adults publicerades i Swedish Dental Journal.

Studien Is the use of fluoride toothpaste optimal? Knowledge, attitudes and behaviour concerning fluoride toothpaste and toothbrushing in different age groups in Sweden publicerades i Community Dental Oral Epidemiol.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera