Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 februari 2011

Vad händer när haven fylls med plast?

5 Gyres är ett forskningsprojekt, som seglar i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen för att undersöka hur mycket plast som har samlats i de stora havsvirvlarna och hur den plasten påverkar livet i havet. Örebroforskarna Anna Kärrman och Anna Rotander ska följa med båten för att testa såväl fisk som havsvatten för miljögifter. Under resans gång kommer forskarna att blogga om sina upplevelser.

– Vi är bland annat intresserade av att se om vattenlösliga miljögifter, som finns i plast, finns i havsvattnet, säger Anna Kärrman, som kommer att vara ombord på båten i april och maj och resa från Påskön till Tahiti genom södra Stilla havet.

Forskarna kommer att samla in fisk för att analysera olika organ, till exempel levern, men också muskelvävnad för att mäta vilka halter av olika miljögifter som fisken innehåller.

– Vi kommer att samla vattenprover och fisk och förarbetet kommer att göras ombord på båten för att avslutas i vårt labb i Örebro, säger Anna Rotander, som ger sig iväg 5 februari för att kliva på båten i Uruguay och återvända till Sverige i mars från Chile.

– Men det ska också bli spännande, eller hur man ska uttrycka det, att se med egna ögon de stora mängder plast som flyter omkring i havet som forskarna ombord på 5 Gyres-båten har berättat om från sina tidigare resor, säger Anna Kärrman.

5 Gyres undersöker framför allt vad som händer när djur i havet trasslar in sig i eller äter plast. De har hittat fåglar som dött eftersom de har magen full av plastsaker och när de trålar får de upp stora mängder plast – allt från små mikropartiklar till stora föremål.

Örebroforskarna, som tillhör forskningscentrumet Människa-Teknik-Miljö, MTM, vid Örebro universitet, följer plasten ett steg vidare. Plasten, som människor använt och kastat någonstans på land, hamnar till slut i havet och blir till exempel fiskmat. Den kedjan leder tillbaka till människan eftersom vi äter fisken som innehåller de gifter som finns i plasten. Dessa gifter återfinns sedan i vårt blod.

Och på uppdrag av FN:s Safe Planet kampanj analyserar MTM blod från frivilliga. De testar för ämnen som är långlivade och som stannar i våra kroppar i flera decennier och som dessutom är farliga för hälsan – de kan ge upphov till cancer, reproduktions- och utvecklingsstörningar.

5 Gyres, FN:s Safe Planet och Örebroforskarna arbetar tillsammans för att skapa uppmärksamhet och sprida information. Målet är att regler och lagar för miljö- och hälsofarliga kemikalier ska skärpas ytterligare.

Följ forskarnas blogg: http://havavplast.blogspot.com/

Fotnot: 5 Gyres samarbetar med Pangaea Explorations and Algalita Marine Research Foundation och stöds av ett flertal organisationer och företag. 5 Gyres mål är att haven ska bli fria från plats.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Anna Kärrman
E-post: anna.karrman@oru.se
Telefon: 019-301401

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera