Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2010

Ny forsking visar dövas problem på arbetsmarknaden

Ny forskning visar att döva har det svårt på arbetsmarknaden och att de ofta har arbete som inte alls är i nivå med deras utbildning. Dessutom bedöms många döva ha nedsatt arbetsförmåga och får då arbete med lönebidrag trots att en anpassad arbetsmiljö förmodligen skulle kunna lösa många problem. – Det är viktigt att detta kommer fram och min studie är den första som kan ge en heltäckande bild, säger Emelie Rydberg, forskare i handikappvetenskap vid Örebro universitet.

Att ha ett arbete innebär inte bara att vara självförsörjande utan också att man blir delaktig i samhället och får regelbunden kontakt med andra människor. Emelie Rydbergs doktorsavhandling visar att döva personer har det betydligt svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Örebroforskaren har samlat in information till en unik databas över döva personer, som är födda mellan 1941 och 1980, och med hjälp av det materialet har hon kunnat kartlägga döva personers utbildning,arbete och inkomst år 2005.

Hennes studier visar att det finns stora skillnader mellan döva personer och den övriga befolkningen. Fler döva är arbetslösa eller ingår i arbetsmarknadsåtgärder. De har oftare låginkomstyrken och därmed en lägre disponibel inkomst.

– Jag hade förväntat mig att skillnaderna mellan döva och övriga befolkningen skulle kunna förklaras av bakomliggande faktorer så som kön, ålder eller utländsk bakgrund men det som påverkar är faktorer som har med dövhet att göra.

63 procent av döva födda mellan 1941 och 1980 har arbete men av dem ingår ungefär 35 procent i en arbetsmarknadsåtgärd. Den största arbetsmarknadsåtgärden är lönebidraget, som innebär att arbetsgivaren får kompensation eftersom den anställde anses ha nedsatt arbetsförmåga.

– Ofta gör man medicinska bedömningar snarare än att titta på relationen arbete och person. Ur ett medicinskt perspektiv är dövhet en begränsning i kroppsfunktion men det behöver inte betyda att dövhet i sig innebär nedsatt arbetsförmåga. Genom att anpassa arbetsmiljön skulle förmodligen fler kunna få ett vanligt arbete och vara anställda utan lönebidrag.

Dessutom är det dubbelt så vanligt bland döva jämfört med resten av befolkningen att ha en högre utbildningsnivå än vad som krävs för yrket, vilket Emelie Rydberg ser som en indikation på att döva personer diskrimineras på den svenska arbetsmarknaden.

– Dövas svårigheter på arbetsmarknaden kan bero på arbetsgivares okunskap om döva personers kompetens och bristande arbetsvillkor. Men det kan också finnas andra orsaker, så som att den döva personen har ytterligare funktionsnedsättningar eller brist på tyst kunskap. Viktig information som den hörande befolkningen snappar upp utan att de funderar över det genom till exempel radio som döva går miste om.

– Det är viktigt att dövas situation förs fram och diskuteras.

Kontaktinformation
För mer information kontakta: Emelie Rydberg, MOBIL 0739-965800

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera