Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 september 2006

KI-professor får toppjobb på Harvard

Hans-Olov Adami, professor vid Karolinska Institutet (KI), har utsetts till prefekt för epidemiologiska institutionen vid amerikanska Harvard School of Public Health, ofta rankat som världens ledande universitet. Med utnämningen stärks banden mellan Karolinska Institutet och Harvard ytterligare.

– Vi är stolta och glada över att Harvard på det här sättet väljer Karolinska Institutet som ett av de lärosäten i Europa som man vill hämta inspiration ifrån. Hans-Olov kommer att behålla sin anknytning till KI och vi räknar med att träffa honom ofta även i fortsättningen, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor.

Hans-Olov Adami är en av förgrundsgestalterna inom svensk forskning när det gäller medicinsk epidemiologi. I januari i år lämnade han jobbet som prefekt för Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik (MEB) vid Karolinska Institutet, en verksamhet som han under det senaste decenniet har byggt upp från grunden. För sin insats belönades han med Tore Anderssons pris för epidemiologisk forskning 2006.

– Jag är 64 år och hade väl räknat med att trappa ner mitt yrkesliv något. Men så fick jag ett minst sagt omvälvande telefonsamtal från universitetsledningen i Boston. Jag känner mig mycket hedrad av förtroendet, säger Hans-Olov Adami.

Karolinska Institutet har sedan tidigare ett omfattande samarbete med Harvard, både när det gäller utbyte av studenter och forskare. Sedan 1992 har Hans Olov Adami varit adjungerad professor vid Harvard School of Public Health, något som bidragit till de goda relationerna mellan de båda universiteten.

Parallellt med förordnandet som prefekt för Department of Epidemiology vid Harvard kommer Hans-Olov Adami att behålla delar av sin forskning på KI, och pendla en gång i månaden mellan Stockholm och Boston.

– Det var en av förutsättningarna för att jag skulle ta jobbet och det gick de med på, säger han.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Pressekreterare Katarina Sternudd
Tfn: 08-524 838 95 eller 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera