Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2006

Färre barn föds med vattenskalle men fler av dem är för tidigt födda

De senaste årtiondena har hydrocefalus bland nyfödda barn mer än halverats i Västsverige. Anledningen är att antalet barn som föds med ryggmärgsbråck kraftigt har minskat, men samtidigt föds allt fler för tidigt födda barn med vattenskalle.

Vattenskalle eller hydrocefalus beror på att för mycket vätska samlas i hjärnans hålrum. Det kan vara en missbildning, blödning, infektion, tumör eller andra skador som stör vätskecirkulationen och som gör att vätskan inte kan tas upp på ett normalt sätt. Hydrocefalus behandlas genom att en plastslang med ventil opereras in för att föra vätskan från hjärnans hålrum till bukhålan eller ibland till hjärtats förmak.
– Shuntoperationerna har gjort att de allra flesta som föds med hydrocefalus överlever, men det är fortfarande många av barnen som har olika former av neurologiska funktionshinder som utvecklingsstörning, rörelsehinder, epilepsi och synskada, säger Paul Uvebrant, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin.

Förekomsten av hydrocefalus har följts noggrant i Västsverige de senaste 35 åren. Under dessa år har andelen barn som föds med vattenskalle mer än halverats. Under 1970-talet föddes mellan 15 och 20 barn per 10 000 levande födda barn med hydrocefalus. Idag har mellan 5 och 10 nyfödda av 10 000 hydrocefalus. Minskningen beror till största delen på det minskande antalet barn med ryggmärgsbråck.
– Barn som föds med ryggmärgsbråck har nästan alltid hydrocefalus. Genom förbättrade fosterdiagnostiska metoder föds idag bara 2 barn av 10 000 med ryggmärgsbråck, jämfört med 10 för 35 år sedan, säger Paul Uvebrant.

Samtidigt överlever allt fler för tidigt födda barn. Barn som föds extremt för tidigt riskerar att få hjärnblödning som kan leda till hydrocefalus.
– Idag kan vi rädda barn som föds uppemot fyra månader för tidigt och förhoppningen är att vi nu bättre ska lära oss ta hand om även dessa extremt underburna barn så att de slipper utveckla hjärnblödning och hydrocefalus, säger Paul Uvebrant.

Resultaten presenteras vid den internationella kongressen Hydrocefalus 2006 som pågår mellan den 6 och den 9 september i Svenska mässan i Göteborg. Det är den första kongressen som tar ett helhetsgrepp av sjukdomstillståndet vattenskalle. Över 300 forskare, läkare och inbjudna gäster från hela världen deltar. Vid kongressen redovisas flera nya studier som kan leda till bättre diagnostisering och behandling av hydrocefalus.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Adjungerad professor Paul Uvebrant, telefon: 031-343 42 16, 070-932 26 98, e-post: paul.uvebrant@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera