Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 maj 2005

Svenskarna får i sig tillräckligt med jod

I en studie från Mölnlycke bedöms befolkningen ha ett tillräckligt jodintag. Således tycks det svenska programmet där jod tillsätts salt fungera. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Jod är nödvändigt för tillverkningen av ämnesomsättningshormon som bildas i sköldkörteln. Brist på jod leder till en mängd olika sjukdomstillstånd, där den vanligaste är struma. Den farligaste effekten av ett för litet jodintag är risken för hjärnskador hos barn till mammor som får i sig för lite jod. Dessa skador uppstår under fosterstadiet, där en hämmad tillväxt, nedsatt mental förmåga och hörselskada är de mest allvarliga skadorna. Tidigare forskning visar dessutom att en det räcker med en liten brist på jod för att barn ska få lägre IQ.

Eftersom jodbrist är ett globalt problem har WHO har tagit krafttag för att eliminera det. Det föds dock varje år fortfarande många miljoner barn i världen med allvarliga hjärnskador på grund av jodbrist hos modern. Brist finns faktiskt på så nära håll som i Danmark där jodtillskott i salt startade så sent som för några år sedan. I Sverige har vi tillsatt jod till saltet sedan 1936 och uppenbara symtom på jodbrist, som till exempel svåra mentala handikapp, förekommer inte. Någon vetenskaplig utvärdering av det svenska jodersättningsprogrammet har dock inte skett i modern tid. Med tanke på att även en lindrig brist kan ha följder för hjärnans utveckling hos barn och att matvanor inklusive användandet av salt är under ständig förändring, har distriktsläkare Mille Milakovic inom ramen för sitt avhandlingsarbete utvärderat det svenska jodersättningsprogrammet. I denna utvärdering har han studerat befolkningen i Mölnlycke.

I arbetet har han använt sig av flera metoder som volymbestämning av sköldkörteln med ultraljud, utsöndring av jod i urinen, mätning av antikroppar mot sköldkörteln, sköldkörtelhormonnivåer och upptagsmätning av radioaktivt jod samt mätning av jod i sköldkörteln med en speciell röntgenteknik.

Hans slutsats är att i Mölnlyckeområdet finns ingen jodbrist, vilket ses som ett bevis för att jodersättningsprogrammet fungerar. Nivåerna i intaget av jod ligger inom internationellt rekommenderade gränser.

− Det är dock viktigt att gå vidare med en större nationell studie eftersom det kan förekomma regionala skillnader i jodintag. Det är också viktigt att ta reda på om vissa specialgrupper, som till exempel gravida och veganer, har jodbrist, säger Mille Milakovic.

Avhandlingen är skriven av:

Distriktsläkare Mille Milakovic, telefon: 031-98 67 77, 031-98 67 50 e-post: mille.milakovic@vgregion.se

Handledare:

Docent Robert Eggertsen, telefon: 031-98 67 50, e-post: robert.eggertsen@vgregion.se

Docent Gertrud Berg, telefon: 031-342 34 51, e-post: gertrud.berg@oncology.gu.se

Professor Ernst Nyström, telefon: 031-342 32 58, e-post: ernst.nystrom@medic.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för samhällsmedicin, avdelningen för allmänmedicin

Avhandlingens titel: Iodine status and iodine pool in a small community in western Sweden

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Ulrika Lundin

informatör/pressansvarig vid Sahlgrenska akademin

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera