Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 mars 2005

Idrottsmassage lindrar inte muskelsmärta

Idrottare som masserades efter hård träning återhämtade sig inte snabbare än de som inte fick massage. Resultatet redovisas i en ny avhandling från Karolinska Institutet.

Idrottsmassage är en populär behandlingsmetod för idrottare som har muskelsmärta efter hård träning. Men en studie från Karolinska Institutet visar att idrottsmassage inte påskyndar återhämtningen av musklerna eller lindrar smärtan efter hård träning.

– Massage fungerar lugnande, rogivande och smärtlindrande för stunden, men vi kunde med våra metoder inte påvisa en snabbare återhämtning eller minskad smärta i musklerna efter idrottsmassage. Jag var själv ganska förvånad över resultatet eftersom många inom idrotten tycker att massage hjälper, säger Sven Jönhagen, författare till avhandlingen, doktorand vid institutionen Södersjukhuset, Karolinska Institutet, och läkare för friidrottslandslaget.

I studien deltog 16 försökspersoner som genomförde ett hårt träningspass för att därefter bli masserade i ena benet dagligen i tre dagar. Det andra benet masserades inte alls. Forskarna kunde dock inte se någon skillnad i vare sig styrka eller smärta mellan det benet som masserats och det andra benet. En annan studie i avhandlingen visar att utfallssteg, en vanlig träningsform hos idrottare, väsentligt förbättrade styrkan i låren och löpsnabbheten hos 32 fotbollsspelare.

– Det innebär att även andra idrottare än friidrottare kan använda denna träningsform med gott resultat. Vi tror också att detta kan vara ett sätt att förebygga och rehabilitera skador, det ska vi förhoppningsvis undersöka framöver, säger Sven Jönhagen.

I sina avhandlingsstudier har han dessutom visat att ämnet CGRP, ett ämne som är involverat i smärta, ökar i musklerna efter träning. Detta kan vara viktig kunskap för att kunna hitta orsaker och botemedel mot muskelsmärta, något som drabbar många människor.

Avhandlingens titel:
Muscle injury and pain. Effects of eccentric exercise, sprint running, forward lunge and sports massage.

Kontaktinformation
Författare:
Sven Jönhagen , doktorand vid institutionen Södersjukhuset, Karolinska Institutet.
Telefon: 073-973 26 53, e-post: sven.jonhagen@telia.com
Disputationen ägde rum den 11 mars.
Avhandlingens abstract finns på:

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera