Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 januari 2005

3D-teknik framtidsvision för bättre tandbroar i titan

Med hjälp av tredimensionella fotografier kan titantandbroar tillverkas i ett helt stycke. En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att den nya tekniken är lika bra som dagens.

Tandlöshet drabbar årligen många svenskar av olika anledningar. Hos yngre beror det oftast på att de genom ett olycksfall blivit av med tänderna eller att de inte fått några tänder. Hos äldre beror tandlösheten vanligtvis på tandlossning eller karies. Många av dessa patienter behandlas med så kallade tandimplantat. Grunden för behandlingen är att implantat, titanskruvar, fästs i käkbenet. På skruvarna placeras broar av metall, vanligen av titan eller guld, på vilka tänder av plast eller porslin fästs. Behandling med tandimplantat är för de flesta ett betydligt mer attraktivt alternativ än traditionella proteser, så kallade löständer.

Övertandläkare Anders Örtorp har i sin avhandling studerat hur broarna passar på tandimplantatet och hur broarnas hållbarhet kan förbättras. Broar kan tillverkas på flera olika sätt, bland annat genom att flera titandelar lasersvetsas samman eller att en bro gjuts i guld. För att få reda på hur bron ska göras avbildas placeringen på titanskruvarna i patientens käke med hjälp av avtryckspasta.

Visionen som varit vägledande i Anders Örtorps arbete är att tandläkaren istället ska kunna ta ett tredimensionellt foto av hur det ser ut i munnen. Fotot bearbetas sedan i en dator och informationen överförs till sist till en maskin som i ett stycke fräser ut en titanbro. Avhandlingen utvärderar lasersvetsade titanbroar och digitalt maskinfrästa titanbroar med konventionellt gjutna guldbroar. De digitalt frästa titanbroarna jämfördes också med gjutna guldbroar med avseende på hur broarna passade i munnen.

Resultaten visar att lasersvetsade titanbroar efter fem år inte hade hållit lika bra som gjutna guldbroar. Digitalt maskinfrästa titanbroar hade däremot likvärdiga femårsresultat jämfört med gjutna guldbroar. De frästa titanbroarna hade dessutom bättre passform mot implantatet jämfört med guldbroarna. Påläggande av plast- eller porslinständer påverkade inte heller passformen på de frästa titanbroarna.

­- Den första generationens titan som var lasersvetsade gick sönder lite oftare än vad guldet gjorde. De nya maskinfrästa titanbroarna som är frästa i ett stycke fungerade minst lika bra som guldbroarna, säger Anders Örtorp.

­Hans slutsats är att digitalt maskinfrästa titanbroar är ett jämförbart alternativ till gjutna guldbroar i den tandlösa käken vid implantatbehandling. Dessutom finns i dessa fall, tack vare den digitala tillverkningsprocessen av titanbroar, möjligheten att utföra avtryck med tredimensionell fototeknik. Avhandlingen visar dessutom att avtryck tagna med fotografi var likvärdiga vanliga tekniker med avtryckspasta.

– Ytterligare en fördel är att titan är snäll mot vävnaden i munnen och det därför är bra ha den i hela konstruktionen, säger Anders Örtorp.

Avhandlingen är skriven av:

övertandläkare Anders Örtorp, telefon: 031-741 23 00, e-post: anders.ortorp@vgregion.se

Handledare/biträdande handledare:

professor Torsten Jemt, telefon: 031-741 23 00, e-post: torsten.jemt@vgregion.se

professor Ann Wennerberg, telefon: 031-773 29 58, e-post: ann.wennerberg@biomaterials.gu.se

Avhandling för odontologie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, odontologiska institutionen

Avhandlingens titel: On titanium frameworks and alternative impression techniques in implant dentistry

Avhandlingen förvaras fredagen den 21 januari 2005 kl. 9.00, Odontologen, Medicinaregatan 12 D, Föreläsningssal 3, Göteborg

Kontaktinformation
Ulrika Lundin, informatör/pressansvarig

Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

telefon: 031-773 38 69

mobiltelefon: 070-775 88 51

e-post: ulrika.lundin@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera