Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 februari 2004

Med en superdator i fickan

Måla en bild i datorn och den dyker genast upp på skärmen på en handdator i Afrika. Personen med handdatorn kan sen via sin lilla skärm utnyttja en superdator i Frankrike för att göra avancerade grafiska beräkningar som ett antal uppkopplade personer samtidigt kan se. Lösningen heter Verse, ett nytt protokoll för 3D-grafik skapat av en 27-åring utan förkunskaper i programmering. Verse presenteras på fredag i en demonstration på KTH.

Verse ersätter besvärliga filöverföringar mellan grafikprogram med realtidskommunikation.
Till exempel kan två eller flera arkitekter samtidigt sitta och bygga i samma miljö från sina respektive datorer, till och med i olika program. Om den ena arkitekten ritar upp en ny trappa, dyker den genast upp på den andres skärm.
Det kan också användas för att över nätet utnyttja en annan dators kapacitet. Till exempel skulle man med en handdator ute i skogen kunna använda, i realtid, en superdator som står på anda sidan jorden, låta den sköta beräkningar och presentera dessa med hjälp av Verse-protokollet. Det är lite samma princip som när man med en sökmotor på webben låter superdatorer i USA köra sökningar.

Principen för Verse är mycket allmän och öppnar för användning i många andra grafikprogram och sammanhang där man har nytta av att jobba gemensamt. Spel, presentationer, visualiseringar, mm.
Verse är själva protokollet och KTH har tillsammans med Interaktiva Institutet och flera andra samarbetspartners bildat EU-projektet Uni-Verse som leds av KTH.. Projektet har precis fått nästan 18 miljoner kronor från EU-kommissionen för att under tre år utveckla ett system för grafik, ljud och akustik som använder sig av Verse och göra det till en så kallad open source-plattform. Open source-principen har blivit ett mycket populärt och framgångsrikt sätt att utveckla program. Med en öppen källkod kan användare programmera sina egna versioner och förbättringar och dela med sig över nätet. Operativsystemet Linux, idag ett av världens ledande operativsystem, kom till genom Open Source-principen.

Övriga partners:
Fraunhofer-institutet, Tyskland, Blender Foundation, Holland , Helsingfors tekniska högskola, Minus Plus, arkitektfirma i Ungern samt Paregos Mediadesign, Stockholm.

Projektet är nu ett jätteprojekt inom programmering men det bygger på en idé av en enda person som inte kunde nånting om programmering.
Eskil Steenberg, 27, är visionären bakom Verse protokollet som är grunden för EU-projektet Uni-Verse. Eskil som varit verksam inom grafik och spelvärlden fick iden till ett nytt sätt att utbyta 3D-information mellan olika program. Utan programmeringsutbildning och utan att ha skrivit något program tidigare förverkligade han sina idéer tillsammans med civilingenjören Emil Brink på Interaktiva Institutet. Denna märkliga prestation ligger alltså till grund för detta EU-projekt som kommer att bygga ett helt system kring protokollet.
Idag jobbar både Eskil och Emil på KTH inom Uni-Verse projektet.

Ton Roosendaal är ordförande för det holländska Blender Foundation (www.blender.org). Blender är idag ett av de största 3D-verktygen med många tusen användare i världen och det i särklass största open source-verktyget för 3D. Blenders källkod köptes fri genom en insamling över internet och Ton är tillsammans med Linus Torvalds en av de mest kända personerna inom Open-source-världen. Ton har visionen att nästa generation av Blender ska bygga på teknik från Uni-Verse projektet.Ton är i Stockholm till och med fredag.

Möt Eskil, Emil och Ton samt de andra projektdeltagarna på KTH!

Tid och plats: fredag 6:e februari, kl 11-12, KTH Parallelldatorcentrum Teknikringen 14, 1 tr.

Kontaktinformation
Kontaktpersoner: Gert Svensson, koordinator för Uni-Verse: 070-346 83 90
Eskil Steenberg, 073-376 27 64
Peter Becker, koordinator Interaktiva institutet, 070-710 44 53

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera