Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 september 2003

Stamcellscentrum i Lund invigs

Den 4 september invigs Lund Strategic Research Center for Stem Cell Biology and Cell Therapy, på svenska Lunds Stamcellscentrum. Bakom Stamcellscentrum står Stiftelsen för strategisk forskning, som i juni 2002 beslöt att inrätta ett strategiskt forskningscentrum för stamcellsbiologi och cellterapi i Lund. Stamcellscentrum är en av sex nationella strategiska forskningscentra på livsvetenskapernas område, och det enda inom sitt fält i landet.

Stiftelsen för strategisk forskning har som huvudfinansiär satsat 54 miljoner kronor under en sexårsperiod på Stamcellscentrum. Universitetets medicinska fakultet samt Universitetssjukhuset har bidragit med ytterligare cirka 30 miljoner kr. Stamcellscentrum har varit i verksamhet sedan i januari i år, men det är först nu som invigningen sker i samband med ett internationellt symposium.

Inom Stamcellscentrum finns för närvarande tio forskargrupper med nära 150 personer. Forskningens huvudinriktningar är neurobiologi och hematologi. Inom båda områdena arbetar man med både grundforskning och klinisk tillämpning – nervcellstransplantationer respektive benmärgstransplantationer.

De internationellt mest kända forskarna vid Stamcellscentrum är f n professor Sten Eirik Jacobsen, centrets föreståndare och forskare inom hematopoetiska (blodbildande) stamceller, samt professorerna Anders Björklund och Olle Lindvall. Deras forskning undersöker hur stamceller kan användas kliniskt i behandling av sjukdomar i centrala nervsystemet.

Anders Björklund är också koordinator för en forskningsansökan som Stamcellscentrum samman med 13 andra forskningscentra och bioteknikföretag i Europa lämnat in till EU. Det program man ansökt om, som kallats Eurostemcell, fick högst betyg av alla ansökningar inom livsvetenskapernas område och har en föreslagen budget på 12 miljoner euro.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera