Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juni 2002

KTH s Stora Pris till Bengt Gustafsson

Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik, har utsetts till mottagare av KTHs Stora Pris 2002. Priset uppgår i år till 800 000 kronor.Bengt Gustafsson tilldelas priset för att han i sin vetenskapliga gärning förenar ett sant naturvetenskapligt och tekniskt ifrågasättande med ett humanistiskt synsätt.

I motiveringen från KTHs universitetsstyrelse står också: “Hans oförtrutna strävan att skapa en symbios mellan etik och vetenskap, inte minst för att hantera de globala överlevnadsproblemen, har gjort honom till en förebild och något av ett offentligt samvete. Bengt Gustafsson är ett bevis på att utvecklingen bestäms av de individer som har förmågan och modet att beträda nya vägar och ifrågasätta dagens sanning.”

Bengt Gustafsson, född 1943, är professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet. Åren 2000-2001 var han direktor på Sigtunastiftelsen och tidigare har han också varit regeringens vetenskaplige rådgivare.

KTHs Stora Pris ur 1944 års donation, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare och mottagaren måste vara svensk medborgare. Årets pris kommer att delas ut vid KTHs Jubileumsbankett i Stockholms Stadshus, fredagen den 6 september, i närvaro av HM Konungen och Drottning Silvia.

Bland tidigare femtiotalet pristagare finns Lennart Nilsson, Evert Taube, Kerstin Fredga, Östen Mäkitalo, Håkan Lans, Bodil Jönsson och Arne Ljungqvist.

Kontaktinformation
Mer information:
Anette Nyström, KTH
08-790 70 59
anenys@admin.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera